Home » Свят » Проф. Кантарджиев: Ваксинираните с руската ваксина са получили адекватен имунен отговор
Проф. Кантарджиев: Ваксинираните с руската ваксина са получили адекватен имунен отговор

Проф. Кантарджиев: Ваксинираните с руската ваксина са получили адекватен имунен отговор

Сподели новината

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев КАДЪР: Нова тв

До края на месеца България очаква да получи нови американски тестове, които за 15 минути доказват наличие на коронавирус. Тестовете се правят много лесно – бърка се в гърлото на ученика например и след 15 минути става ясно дали има антиген на вируса. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

„Преди 4 седмици у нас се разболяха много млади хора – по балове, нощни заведения и публични прояви, на които не се спазваха мерките. От 2 седмици вече имаме и доста възрастни, които младите заразиха. Съответно смъртността у нас се повишава.

Вече трета седмица намалява броят на новите случаи, но имаме сравнително висок брой починали. Сега сме облагодетелствани от продължителното хубаво и сухо време, но наесен няма да се затваряме вкъщи, но ще трябва да се научим да си носим маските“, коментира проф. Кантарджиев.

Той коментира и кога според него децата трябва да носят маски в училище. За малките те не са задължителни, защото първата им работа ще е да започнат да си ги разменят помежду си, в коридорите обаче, където ще има струпване, децата трябва да са с маски.

Относно празничните прояви днес проф. Кантарджиев посъветва хората да са на открито, да спазват дистанция и да не се целуват и прегръщат, политиците пък да държат по-кратки речи.

Разчитаме много на намирането на ваксина, защото това е един от начините за овладяване на една респираторна вирусна инфекция и другото е ефективно антивирусно лечение. Вече 90% от хората спазват мерките и ги знаят. Останалите 10% са такива, които смятат, че могат да излязат и да направят неразумно и ненаучно изказване по телевизията или например да покажат на всички в трамвая, че те могат да са без маска, заяви проф. Кантарджиев.

Относно намирането на ваксина той смята, че вече има светлина в тунела и тя ще е налична най-късно в началото на 2021 г. В най-авторитетното британско медицинско списание е излязла научна публикация с данни за една от руските ваксини, които се разработва. „Всички, на които тя е тествана, са получили адекватен имунен отговор“, каза проф. Кантарджиев.

Той напомни, че България е сключила договор за доставка на милиони ваксини с „Астра Зенека“. Първо ще се ваксинират медиците в ковид отделенията, а след това и рисковите групи – хора над 65 години, хронично болни и онкоболни.

Проф. Кантарджиев говори и за задълбочено британско проучване, според което най-голям риск коронавирусът носи за хора с онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Това проучване обаче е установила, че за пушачите рискът е по-нисък. Проф. Кантарджиев обясни и каква е причината – пушачите имат по-малко рецептори в клетките, за които вирусът може да се закачи.

„Това не означава сега да се грабват цигарите, но който пуши да продължи да си пуши, но умерено“, уточни проф. Кантарджиев.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар