Home » Свят » Българи „наводниха“ Одрин за шопинг, купуват домати за 50 стотинки
Българи „наводниха“ Одрин за шопинг

Българи „наводниха“ Одрин за шопинг, купуват домати за 50 стотинки

Сподели новината

Българи буквално наводниха Одрин за шопинг след отпадането на задължителния PCR тест за COVID 19 и 14-дневната карантина за пристигащите от Турция, видя Скандални.

Трафикът през граничните пунктове „Капитан Андреево” и „Капъкуле” е супер натоварен, тъй като през почивните дни хиляди нашенци се отправиха на пазар най-близкия до границата град Одрин.

В събота и на изход, и на вход на ГКПП Капитан Андреево работеха по 6-7 платна за обслужване на пътникопотока. Само за едно денонощие в двете посоки преминаха над 5000 автомобила с близо 20 000 пътници, казаха от паспортния контрол на пункта, предаде „Старият мост”.

Освен наплива на българи, голям е и потокът от турски гастарбайтери, които се прибират към работните си места в Западна Европа. Лавината от автомобили, идващи от Турция в събота, задръсти плаца на българския пункт, въпреки че той работеше с пълния си капацитет.

Както и преди, пазаруващите в Одрин нашенци съживиха замрялата търговия в града. Ниският курс на турската лира (4 към 1 спрямо лева), правеше купуването и на промишлени, и на селскостопански стоки изгодно, по-евтини са дори горивата на бензиностанциите.

На зеленчуковия пазар например може да се купят домати и краставици за 50-60 ст./кг, пипер и патладжан за 0,8 -1 лв./кг, зелен фасул – за 1,5 лв./кг, царевица – за 30 ст./бр. Килограм пилешко филе пък струва 3 – 3,50 лв., а пържолата – 4,50 лв. Перилни и почистващи препарати са на двойно по-ниски цени в сравнение с България. Чифт маркови дънки могат да се намерят за 20 -25 лв., а тениска – за 4-5 лв. В навечерието на новата учебна година нашенци масово пазаруват ученически пособия, чанти и детски дрехи.

Заради коронавируса навсякъде в Одрин се спазват противоепидемични мерки. В магазини и заведения влизането с предпазни маски е задължително, дезинфекцирането на ръцете също. В един от най-посещаваните търговски обекти – OUTLET, на който е отворен само централният вход, още при влизането си всеки посетител бива дезинфекциран. Направи впечатление, че на огромния му паркинг 50-60 процента от автомобилите бяха с български номера, а почти всички автобуси – нашенски.

Турски търговци споделиха пред в. „Старият мост“, че въпреки съживяването на търговията, тя не е достигнала нивата отпреди половин година. Все още хората се страхуват да пътуват, но последните дни ни карат да бъдем оптимисти, обнадеждени са те.

Както е известно, с въвеждането на извънредните мерки заради коронавируса преди близо половин години шопинг туризмът в югоизточната ни съседка беше замрял. Секна и потокът от граждани на Турция в страната ни. Това се почувства особено силно в Свиленград, заради замирането на хазартния бизнес. Казината и игралните зали пуснаха кепенци, стотици останаха без работа.

С разхлабването на противоепидемичните мерки сега обаче животът започва да се възвръща в старото си русло. Макар и не напълно, а не се знае и докога…

Източник: Будна Варна

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 2 Average: 3.5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар