Home » Здраве » Всяка втора жена има проблем с щитовидната жлеза – 8 важни симптома, които ежедневно пренебрегваме
Всяка втора жена има проблем с щитовидната жлеза – 8 важни симптома

Всяка втора жена има проблем с щитовидната жлеза – 8 важни симптома, които ежедневно пренебрегваме

Сподели новината

Щитовидната жлеза е един от най-важните човешки органи. Тя взаимодейства с всички органи и влияе на общото благосъстояние като цяло, знае Skandalni.eu

Всяка аномалия или дисфункция на тази жлеза се проявява в симптоми, които в никакъв случай не трябва да пренебрегваме. Щитовидната жлеза е разположена в зоната на шията и основната ѝ задача е да произвежда хормони, които от своя страна са отговорни за правилния метаболизъм.

Нарушения във функциите ѝ означават неправилен хормонален баланс, което съответно се отразява негативно върху тялото. Днес ще ви запознаем с 8 от най-често срещаните симптоми за дисфункция на щитовидната жлеза.

щитовидна жлеза

8 симптома на дисфункция на щитовидната жлеза: Треперене на ръцете и безпричинна нервност, раздразнителност

Тези симптоми говорят за такова заболяване като хипертиреоидизъм, причинено от излишък на хормони. Може да са съпроводени от умора, тревожност, раздразнителност, защото метаболизмът е твърде бърз. Друг симптом може да бъде разсеяност.

Промени в умствената реакция

Този симптом също може да бъде причинено от хипотиреоидизъм, въпреки, че е напълно противоположен на първия симптом. Всъщност в този случай не се произвеждат достатъчно хормони, което също води до умора и изтощение.

Промени в теглото

Когато щитовидната жлеза отделя твърде много хормони, тялото на свой ред не може да се справи с тях. В този случай, човек ще наддаде на тегло, дори ако се придържа към строга диета. А при прекалено ниско ниво на хормони телесното тегло намалява, дори ако всичко е наред с апетита.

Различни необясними болки

Това може да бъде не само обща умора или слабост, но и болка в мускулите или ставите, която се случва по неизвестни причини.

дисфункция на щитовидната жлеза

Нарушение на менструалния цикъл

В случай на хипотиреоидизъм менструацията може да бъде дълга и болезнена. А при хипертиреоидизъм – напротив, бърза и кратка.

Подуване

Ниските нива на хормоните причиняват подуване на корема и нарушения в стомашно-чревния тракт като цяло. Най-често това се изразява в продължителензапек. При хипотиреоидизма отичат не само крайниците, но и лицето, поради което придобива странен вид.

Нарушено възприятие за температура

Често хората с увеличена щитовидна жлеза се характеризират с реакции, които са неразбираеми за повечето здрави хора. При ниски хормони често им е студено, а при високи хормони – напротив, усещат прекомерна топлина.

Промени в тялото

Сухата и привидно безжизнена коса е признак на хипотиреоидизъм. Както и бледност и жълтеникав оттенък на кожата като цяло. Следващата стъпка след идентифицирането на заболяването е да се намерят подходящи начини за лечението му.

Ако сте открили един или повече от гореописаните признаци у себе си, може би е време да си направите едно простичко изследване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза – най-малкото за ваше собствено успокоение.

Самодиагностиката не замества в никакъв случай експертизата на лекаря – имайте го предвид и бъдете здрави!

Източник: За жената

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар