Home » България » Бойко смени джипката с хеликоптер: 2500 работници строят Балкански поток
Бойко смени джипката с хеликоптер: 2500 работници строят Балкански поток

Бойко смени джипката с хеликоптер: 2500 работници строят Балкански поток

Сподели новината

Премиерът Бойко Борисов обяви, че строежът на продължението на руския газопровод „Турски поток“ през българска територия до Сърбия е на финала и ще бъде приключен в срок, но не посочи какъв е той.

Тръбата ще обезпечава и Азия, и Европа, каза той при обиколка с хеликоптер и джип по трасето с представители на саудитската фирма изпълнител „Аркад“, със зам.-министъра на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и шефа на възложителя „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Покани президента Румен Радев да дойде на място и да види „провалената държава какво прави“, както и други политици да стъпят в прахта и калта.

Борисов обясни на саудитците, че опозицията разпространявала фалшиви новини, че „Аркад“ е руска фирма, на което Алсаадун отвърна: „Аз съм собственикът“. Всъщност не е имало твърдения, че „Аркад“ е руска фирма, а че вкарва като подизпълнители руски фирми, което е факт, но премиерът преиначи нещата.

Информира още, че заедно с тръбите е прокаран и оптичен кабел, който ще предава висококачествен интернет и до Турция, Европа и Азия, а качеството на интернет в региона ще стане още по-добро.

„Айде, след това да помогнем и на газовата връзка, за да свършат навреме и там, както и за терминала в Александруполис“, каза още Борисов в типичния си стил.

Всъщност първата фаза от проекта „Балкански поток“ трябваше да е готова до края на май 2020 г., но заради коронавируса и противоепидемичните мерки приключването на частичното трасе се отложи за края на 2020 г. Забавяне има и при проекта за газовата връзка с Гърция, за която бе обявено, че ще е готова до октомври 2020 г., но всъщност се отлага за средата на 2021 г. като е съмнително дали и за тогава има шанс.

„Нека президентът Радев да дойде на „Балкански поток“ да види „провалената държава“ какво прави! Той и други български политици да видят хилядите работници, хилядите машини, да стъпят тук – в прахта и калта, да се запознаят с технологичния процес. Важно е и нашите сънародници да знаят какви усилия са били нужни за реализирането на проекта, защото съвсем скоро всичко ще е под земята. А България ще доставя газ във всички посоки: Север – Юг и Изток – Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме и Азия, и Европа“, заяви при инспекцията Борисов.

Той декларира, че правителството работи за истинска 100% диверсификация.

„Балкански поток“ е символ на нашето дългогодишно парньорство със Саудитска Арабия. Доказателство е, че дори на националния си празник представители на саудитското правителство и на фирмата изпълнител са в България“, заяви още българският премиер.

„Всички тръби вече са разнесени по трасето – 474 км. От тях са заварени 473.47 км. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода, като вече са изпитани 266 км. В района на Станцията за очистване на газопровода във Великотърновско падна още една от лъжите на нашите опоненти – че минаващата през българска територия газ не е чиста“, обяви Борисов при проверката на това съоръжение.

„Това е много впечатляващ проект. Изразявам благодарност от името на принца на Саудитска Арабия към премиера на България“, заяви от своя страна заместник-министърът по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун. Той декларира, че страната му ще продължи да подкрепя компанията, реализираща проекта, така че той да бъде завършен в срок и качествено. „Това е важна стъпка за сътрудничеството между Саудитска Арабия и България“, добави зам.-министър Алсаадун.

За реализацията на проекта „Балкански поток“ работят повече от 2500 работници от 16 страни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, каза Борисов.

Източник: Медиапул

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар