Home » България » Д-р Марин Пенков: В България нямаме никакви мерки срещу COVID-19
Д-р Марин Пенков: В България нямаме никакви мерки срещу COVID-19

Д-р Марин Пенков: В България нямаме никакви мерки срещу COVID-19

Сподели новината

Коронавирусът категорично най-лесно се предава в семейството. Това заяви за Нова тв д-р Марин Пенков, началник Образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„Някои пациенти имат сериозни поражения по белите дробове, други – значително по-малки. Все пак не можем да кажем какво точно ще се случи с тези хора след 6 месеца или година“, уточни специалистът.

„Конкретно върху белия дроб виждаме различна степен на фиброза. Белодробната тъкан, с която човек диша, става нефункционална. Не сме наясно доколко тя ще се възстанови във времето. Ще остане ли така доживот? SARS и МERS водеха до поразяване на белите дробове до гроб“, каза още той.

По думи на медика са имали всякакви пациенти, болни от К-19. Единствено деца сме нямали досега, уточни той.

„Според мен в България нямаме никакви мерки и това зависи от хората, които живеят тук, понеже не ги спазват и не вярват. Ако човек се разходи в града в петък или събота вечер, ще види, че баровете и градинките са пълни, не се спазва дистанция, не се носят маски…

За тази половин година ясно се разбраха елементарните действия – маски, социална дистанция, миене на ръце. Те могат да потушат пандемията“, заяви д-р Пенков.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар