Home » Свят » Първото одобрено в света лекарство срещу COVID-19 тръгва по аптеките, ще ни го достави Русия
Първото одобрено в света лекарство срещу COVID-19 тръгва по аптеките ще ни го достави Русия

Първото одобрено в света лекарство срещу COVID-19 тръгва по аптеките, ще ни го достави Русия

Сподели новината

Първото одобрено в света лекарство срещу COVID-19 – „Авифавир“, на основа на веществото фавипиравир скоро ще бъде пуснато в българските аптеки. 

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и руската фармацевтична компания „Химрар“ са договорили доставки на препарата „Авифавир“ срещу новия коронавирус за още 17 държави, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на фонда.

„Авифавир“ вече е доставен в Беларус, Боливия, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан и Узбекистан; очакват се доставки за още 17 страни, посочва РФПИ.

Предвижда се препаратът да бъде доставен в Аржентина, България, Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор, Салвадор, Хондурас, Кувейт, Панама, Парагвай, Саудитска Арабия, Сърбия, Словакия, Южна Африка, Обединените арабски емирства и Уругвай, предаде БТА.

През май т. г. „Авифавир“ бе регистриран от руското здравно министерство и стана първият в света препарат въз основа на веществото фавипиравир, одобрен за лечение на Ковид-19.

От април в изследванията на препарата са участвали 408 пациенти с потвърден коронавирус в 35 медицински центъра из цяла Русия. През октомври пациентите ще станат общо 460, сочат данни на фонда.

От юни досега в клиниките на 74 от общо 85 региона в Русия са доставени над 60 000 опаковки „Авифавир“, отбелязва ТАСС.

У нас то ще се продава само срещу рецепта. Фавипиравир се използва в Япония от няколко години като антигрипен агент, но е тестван и срещу суперсмъртоносната ебола в Африка при една от последните епидемии на чумата там.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар