Home » Lifestory » Докторът, който връща надеждата
Докторът който връща надеждата

Докторът, който връща надеждата

Сподели новината

6-месечната Памела никога нямаше да порасне, защото трансплантация на черен дроб в България не беше правена. 70-годишният Мариян щеше да си отиде от този свят, защото операции за присаждане на бял дроб се правеха само в чужбина.

Памела вече е студентка, а Мариян продължава да се радва на внуците. И двамата живеят втори живот благодарение на проф. д-р Любомир Спасов. Университетската болница „Лозенец“ има зад гърба си над 240 трансплантации и хиляди сърдечни операции, но прощъпалникът го направи нейният дългогодишен директор.

Каквото и да се каже за пионера в трансплантациите у нас, все ще е малко. Всички първи стъпки са свързани с името на проф. д-р Любомир Спасов, национален консултант по трансплантология. Той прави първата операция на биещо сърце, първата трансплантация на черен дроб, първата трансплантация на черен дроб на 6-месечно бебе, първата трансплантация на бял дроб…

Голямата му заслуга е, че издигна трансплантациите в България на световно ниво.

И направи възможно българите да не се молят за шанс и чудо в чужбина.

Днес докторът, върнал надеждата на стотици пациенти, празнува своя 60-и юбилей. Въпреки многобройните награди и признания, за него най-ценни си остават сълзите от благодарност в очите на Памела и Мариян, посетили го в навечерието на празника му.

„Стандарт“ от сърце му пожелава здраве, здраве и пак здраве. За да има сили да спасява животи, да проправя нови пътища в медицината, да вдъхновява с примера си младите лекари. И да осъществи голямата си цел – Балканска организация, аналогична на Евротрансплант.

Честит юбилей!

Копирано от standartnews.com

Източник: Стандарт

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар