Home » Полезно » Коронавирус ли? Ето от коя болест са починали 70 000 българи през 2019 г. ТАБЛИЦИ
Коронавирус ли? Ето от коя болест са починали 70 000 българи през 2019 г. ТАБЛИЦИ

Коронавирус ли? Ето от коя болест са починали 70 000 българи през 2019 г. ТАБЛИЦИ

Сподели новината

Статистиката за хората със сърдечно-съдови заболявания у нас е стряскаща, пише БНТ. 

Над три пъти по-висок е средният коефициент за смъртност у нас от сърдечни и съдови заболявания в сравнение с Европейския съюз – по данни на Евростат през 2019 г. от болести на органите на кръвообращението (БОК) в България са починали 69 632 души.

Това означава, че 64.4% от починалите хора през 2019та в България са починали от сърдечни и съдови заболявания. Или 998 на 100 000 население.

Трима от 10 души у нас са с артериална хипертония, а тя може да доведе до тежки последствия – сред които инфаркт и инсулт.
По данни на Евростат България има втората най-ниска очаквана продължителност на живота сред държавите от ЕС.

Епидемията от COVID 19 стана причина медиците да погледнат по-задълбочено към сърдечните и съдови заболявания. Вече има сведения за влиянието на вируса върху сърцето.

Българският кардиологичен институт показва данни, според които в световен мащаб –

При 71% от оздравелите се установява високочувствителен Тропонин T над 3 pg/mL. Това е маркер за остър миокарден инфаркт. Прекаралите COVID-19 имат понижена левокамерна фракция на изтласкване и увеличен левокамерен обем. При 78% от тях се установяват ритъмнопроводни нарушения при провеждане на сърдечносъдово ядреномагнитно резонансно изследване.

При 7-20% от пациентите се установява миокардит или увреждане на миокарда, които влошават значително дългосрочната прогноза за пациента. При някои пациенти се наблюдава и остър коронарен синдром.

В пика на пандемията повече от 50% от пациентите с действителен и прогресиращ инфаркт на миокарда изобщо не са потърсили специализирана спешна помощ.

Между 25 и 50% от пациентите с COVID-19 развиват сърдечна недостатъчност, което ги инвалидизира до края на живота им.
17% от всички пациенти развиват аритмия или изпадат в състояние на внезапна сърдечна смърт.

При 45-65% от пациентите се наблюдават промени в коагулацията и повишен риск от тромбози.

Почти всички пациенти съобщават за дългосрочни симптоми на силна умора и пристъпи на задух, което често е еквивалент на сърдечна недостатъчност.
Затова е важно да се спазват всички предпазни мерки – особено хората с придружаващи заболявания. А при гръдна болка и задух, продължаващи повече от 10-15 минути, задължително потърсете лекар.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар