Home » Свят » Великотърновец обикаля света, управлявайки кораб с дължината на две футболни игрища
Великотърновец обикаля света управлявайки кораб с дължината на две футболни игрища

Великотърновец обикаля света, управлявайки кораб с дължината на две футболни игрища

Сподели новината

Великотърновецът Искрен Дойнов е помощник-капитан, но както сам казва – преди всичко е моряк. Той обикаля света, управлявайки кораб с дължина колкото 2 футболни игрища.

На него превозва товари за десетки милиони долари, като понякога това са над 5 хиляди леки автомобила наведнъж. “Моята професия е моряк. Държа да използвам точно тази дума, защото това беше един от първите уроци, които научих от по-опитните си колеги”, казва 34-годишният мореплавател.

“На кораба, независимо от ранга, ние сме част от едно семейство и във всеки един момент животът ни зависи от всеки член на това семейство”, споделя великотърновецът.

Искрен е роден във В. Търново. Завършва ПМГ “В. Друмев” със засилено изучаване на информатика. Не е изненадващо, че повечето му съученици днес работят в ИТ-сектора, но неговият избор е друг. Дойнов решава да кандидатства във Националния военен университет. За всеки случай се презастрахова, отивайки на изпит по математика и във Военноморското училище във Варна, с идея оценката да му послужи за приема в НВУ. Там се запознава с местни момчета, чието желание е да станат моряци. Разговорите за пътешествията из световните океани и моряшката професия впечатляват Искрен и това неусетно променя неговото бъдеще.

Така той решава да учи за моряк и преминавайки изпитите успешно, влиза в желаната специалност.

Идва и моментът, в който отива на първия си ветроходен лагер. Плаването е практически стаж, който по-късно, заедно с други два рейда, дава възможност на Дойнов да стане офицер от търговския флот. През 2008 г. прави първият си 5-месечен курс като член на екипажа на търговски кораб, собственост на сицилианска фирма.

“Смятам, че в много професии първият сблъсък с работата е определящ фактор. Аз се озовах в една малка компания, имаща само два плавателни съда, които се оказаха строени в България. За мое щастие попаднах на един много колоритен кораб с предимно перуански екипаж и няколко българи в машинното отделение. До този момент аз не бях излизал извън границите на страната ни и затова поех на това пътешествие с огромен ентусиазъм”, разказва Искрен, който пази и един не толкова приятен спомен от този рейд, свързан с единствената му до ден днешен проява на морска болест.

При първия си рейс посещава много места в Италия, Гърция, Бразилия, Франция и това за него е една сбъдната мечта.

“Запознаването ми с професията и този непознат за мен свят дотолкова ме омагьоса, че в продължение на повече от два месеца не се сетих да се обадя на семейството си. Наложи се притеснената ми майка да се свърже със собствениците на плавателния съд, за да попита разтревожена дали корабът не е потънал”, спомня си с усмивка Искрен.

След завършване на Военноморското училище великотърновецът допълва стажа си като практикант, но на кораб на друга, по-голяма и перспективна компания, в която работи и до днес. Първият шестмесечен рейс там е съвсем различен от предходните му плавания. Изключително натовареният график, огромните товари и строго специализираната му работа поставят стабилна основа за младия моряк в професионален план.

Придобивайки нужните 12 месеца стаж, Искрен се явява на изпит за трети помощник-капитан и успешно защитава това офицерско звание. Корабите на компанията, в която работи великотърновецът, плават под Бахамски флаг, въпреки че са собственост на израелски милионер, а фирмата се управлява от гърци.

В момента те са 55 на брой и всичките са автомобиловози. Обикновено на тях се превозват товари от големите производители на превозни средства в Азия, Европа и САЩ до Персийския залив, Австралия, Западния бряг на Северна Америка, но и до много други дестинации по цял свят. В тази компания Искрен изкачва всички стъпала в йерархията на кораба, стигайки до предпоследното – позицията на старши помощник-капитан.

През 2019 г. той успешно полага изпит и получава свидетелство за правоспособност за капитан далечно плаване.

Искрен разказва, че един от последните кораби, на който е бил, е произведен в Южна Корея. Той е дълъг 200 метра, широк 32 м и висок 46 м. Разполага с 12 товарни палуби. Максималният му капацитет е 6500 автомобила, които при транспортирането си се нареждат на 10 см между огледалата им и 30 см от броня до броня. Алкохолът на борда е забранен, но храната е разнообразна и се доставя от цял свят. Корабите разполагат с фитнес зали, басейни, сауни, игрища и други екстри.

“Курсовете с тези кораби са с голяма интензивност. Понякога сме влизали в пристанище, за да разтоварим 10 коли, при положение че на кораба имаме над 5 хиляди. Случвало се е и да отидем до дадена държава, за да доставим 3 коли”, разказва Искрен и допълва, че вероятно вече е направил около 5-6 околосветски пътешествия.

При тези плавания му се е случвало какво ли не. На няколко пъти му се наложило да заобикаля тайфуни в океана. Казва, че тяхната сила е по-голяма от на сушата, а вълните, които предизвикват, понякога достигат до 10 метра височина. За щастие на моряците оборудването на корабите е достатъчно модерно, за да ги води през всякакви трудности. Заради маршрутите, по които се движи, Искрен не е попадал на айсберги. Имал е обаче среща с огромни китове, като при първата от тях дори помислил гигантското животно за остров.

“Сега като се сетя за това ми става смешно, но тогава не беше така. Както си плавахме спокойно и си гледах в нищото, понеже от 10 дни не бяхме срещали кораб, пред мен изневиделица се появи остров. Радарът също го засече. Тъй като бях все още млад офицер, се уплаших много. Превключих на ръчно управление и заобиколих обекта, който в един момент просто изчезна. После видях струята, която изхвърляше нагоре, и разбрах, че това е бил кит”, разказва морякът и допълва, че нерядко се е натъквал на цели пасажи делфини и на различни гледки, които остават в съзнанието за цял живот.

В Карибско море Искрен е виждал какви ли не морски обитатели, а в един град в Чили, на вълнолома пред местния МОЛ, срещнал най-невъзмутимия тюлен, припичащ се на слънце в близост до хилядите минувачи.

Великотърновецът казва, че в дълбокия океан управлението на кораба не е чак толкова сложно, тъй като много рядко се срещат други плавателни съдове, но бреговете на Сингапур и Китай са истинско изпитание за уменията на всеки моряк. Движението там е като при интензивен трафик в големите градове по света и затова в тези води е нужна изключителна съсредоточеност, адекватност и навременно предприемане на решителни действия, за да бъдат избегнати неприятни инциденти, понякога с размерите на малки бедствия, пояснява Дойнов.

“Може би всеки човек, като заговори за моряци и кораби, веднага се сеща и за пирати. За съжаление пиратството го има и до ден днешен, въпреки че е малко по-различно от това, което сме гледали по филмите. В момента най-известните пирати са сомалийците. Ние неведнъж сме минавали покрай Африканския рог и бреговете на Сомалия. Там е изграден коридор, в който патрулират различни военни кораби, ескортиращи други плавателни съдове. Въпреки това един път, когато преминавахме оттам, близък до нас кораб беше атакуван. Като разбрахме за това, доста се поуплашихме, но веднага предприехме необходимите мерки, за да подсилим сигурността си”, спомня си Искрен и добавя, че някои кораби дори си наемат въоръжена охрана от Суецкия канал.

Когато стане въпрос за моряшката професия, почти винаги изниква и неприятната асоциация за разбити семейства и отсъстващи бащи. Според Дойнов дългото отсъствие от дома е един от недостатъците на тази работа и неизменна част от нея. Въпреки това той се радва на щастлив брак и две деца – дъщеря на 6 г. и син на 2 г., който се ражда, докато Искрен е на поредния океански рейд.

Според великотърновския мореплавател намаляването продължителността на курсовете напоследък и все по-лесната комуникация чрез интернет правят връзката с дома все по-лесна и моряшките семейства все по-сплотени.

Николай ВЕНКОВ

Източник: Днес.БГ

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар