Home » Свят » 10 впечатляващи факта за най-великият снайперист „Бялата смърт” (СНИМКИ)
10 впечатляващи факта за най-великият снайперист „Бялата смърт” (СНИМКИ)

10 впечатляващи факта за най-великият снайперист „Бялата смърт” (СНИМКИ)

Сподели новината

През зимата на 1939г., когато по-голямата част от света бил погълнат от Втората световна война, снайперистът Симо Хаюха от Финландия участвал в Зимната война – по-малко познат военен конфликт, при който СССР окупирали Финландия.

Финландците може и да не са били толкова многобройни, колкото съветските войници, но те имали нещо много повече – желание да защитят родината си. Един от най-известните войници, изиграл важна роля във войната е Симо Хаюха – „Бялата смърт“. Твърди се, че той е убил повече от 505 руснаци – повече, отколкото всеки друг снайперист.

Ето няколко невероятни факта за великия фински герой Симо Хаюха.

№1 Хаюха е наричан „Бялата смърт”

По време на Зимната война легендарният снайперист Симо Хаюха всявал страх и ужас в сърцата на нахлуващите съветски войници, знаейки, че някъде в снега, облечен в бял камуфлаж, се крие безпощадният снайперист. Руснаците толкова се опасявали от него, че го наричали „Бялата смърт”. Съюзниците му го наричали „Магическият стрелец”.

№2 Убил е повече от 500 руснаци

Известните са 542 жертви на снайпериста. Никога преди или след него снайперист не е убивал толкова хора. Предполага се, че е убил още 300 души с 9-милиметрова пушка „Суоми”. Всичките му убийства са направени от разстояние повече от 150 метра.

№3 Забележителният резултат Симо постигнал за по-малко от 100 дни

Цялата Зимна война започнала и свършила за един сезон. Само за това време Симо Хаюха успял да отстреля жертвите си. Това означава, че средно на ден той е убивал по 5,5 души. В най-добрите си дни, той успявал да отстреля 23, 25 и 40 души.

№4 Не използвал оптичен мерник

Макар че „имал точен мерник”, всъщност Симо Хаюха нямал такъв на пушката си. Вместо това той използвал железен прицел вместо оптичен мерник, тъй като слънчевата светлина се отразявала и разкривала прикритието му. Заради непредпазливостта на вражеските снайперисти, често Симо ги забелязвал и „свалял” преди да се усетят.

№5 Симо използвал собствено оръжие

„Бялата смърт” заложил на произведената във Финландия пушка „Мосин-Наган” модел 28-30. Той познавал изключително добре оръжието си и знаел как да се грижи за него. По време на войната температурите във Финландия били изключително ниски, а това създавало проблеми за оръжията. Симо обаче знаел как да поддържа пушката си.

№6 Той успял да задържи 4000 руснаци

При битката за Кола (2 декември 1939 г. до 13 март 1940 г.) финландските войски отбранявали линията на река Кола, която била важен транспортен възел. При това сражение Симо Хаюха имал съществен принос – успял да отблъсне 4000 души.

Руснаците също не затруднили много финландците – на фона на снежния пейзаж, съветските войници носили зелени униформи, което ги превърнало в лесна мишена. Макар СССР да спечелили Зимната война, те успели да влязат само на малка част от финската територия, а цената, която платили, била висока – 391 783 войници. Финландците загубили 66 406 души.

№7 Хаюха бил уцелен в челюстта с експлодиращ куршум и оцелял

След загубите, които Хаюха нанасял на руснаците, те решили да се отърват от него и започнали артилерийски удари срещу предполагаемото му местоположение. Освен това изпратили контра-снайперисти, за да го убият. Само един от тях сполучил – на 6 март 1940 г., Хаюха бил улучен в челюстта с експлодиращ куршум. Симо претърпял няколко тежки операции и бил в кома за няколко дни. Той обаче се събудил на 13 март – денят, в който войната свършила.

№8 Противно на практиката, той стрелят в седнало положение

Повечето снайперисти стреляли от легнало положение, защото по този начин минимализирали възможността да ги стрелят.

Симо обаче стоял седнал, защото имал по-добра видимост. Той обаче не бил и много висок около 160 см. Освен това той слагал сняг в устата си, за да не се вижда дъхът му. Освен това Симо покривал пушката си със сняг или я поливал с вода, за да замръзне.

№9 Преди войната, той бил състезател по стрелба

Хаюха можел да уцели 16 мишени за една минута от 150 метра разстояние.

Симо Хаюха, Бялата смърт

№10 До края на живота си стрелял с пушка

След като се възстановил от тежката си травма, „Бялата смърт” започнал да ходи на лов. Така живял почти до смъртта си. През 1961 г. финландските власти му подали ферма, на която той посветил остатъка от живота си.

Симо Хаюха починал през 2002.

Източник: 365 Новини

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар