Home » Полезно » Какво означава появата на миризливка в дома и защо в никакъв случай не трябва да я убивате
Какво означава появата на миризливка в дома и защо в никакъв случай не трябва да я убивате

Какво означава появата на миризливка в дома и защо в никакъв случай не трябва да я убивате

Сподели новината

И тази есен все повече нашенци сигнализираха за пъплещи в домовете им зелени буболечки, изпускащи зловонна миризма.

Както и сами се досещате, става дума за бръмбара Palomena prasina, по-известен като миризливка и вонещица. Той се появява по цветята, прането, мебелите и всевъзможни части от покъщнината на хората, а дамите изпадат в същински ужас от шумното му жужене.

Още по-страшно обаче става, когато някой се опита да го изгони или убие, защото в този момент зелената гадинка изпуска нетърпима воня, от която на всеки би му прилошало.

И докато някои българи упорито се опитват да пропъдят досадния бръмбар от дома си и изпадат в истерия от присъствието му, възрастните хора го приемат далеч по-спокойно и дори с радост и надежда. Оказва се, че според някои стари народни вярвания появата на миризливка в дома е на късмет, благополучие и просперитет.

Видите ли вонещица в дома си, не я убивайте, защото с нея ще си отиде късметът ви. Когато това насекомо ви се яви, знайте, че ви очакват материални успехи. Колкото повече са буболечките, толкова по-големи ще са те, предвещават родни знахари и хора, които са чували за свръхестествените сили на зловонния бръмбар от своите баби и дядовци.

Това насекомо е повсеместно разпространено и принадлежи към разряда полутвърдокрили бръмбари. През пролетта и лятото окраската на възрастните е ярко зелена, а през есента – бронзовокафява. Миризливките дължина от 11 до 16 мм и имат пет-членести антенки.

Характерно за тях е, че когато са застрашени или изплашени, отделят течност със специфична неприятна миризма, която се излъчва от т. нар. „миризливи жлези“. Затова не ги карайте да се самозащитават по този даден от природата начин – те и без това не представляват никаква опасност за вас. Затова преодолейте чувството на гнус и просто ги изхвърляйте от дома си, но без да ги убивате.

Не използвайте и химикали, които не е сигурно дали ще ги прогонят или умъртвят, а само могат да навредят на собственото ви здраве!

Ако все пак искате непременно да държите по-далеч насекомите от дома си, то използвайте лавандула. Но по-добре е да се съобразите с народните поверия, че миризливките притежават свръхестествена сила и тяхното появяване във вашия дом, означава, че в него „ще влезнат пари“ и ще ви споходи благосъстояние!

Източник: Ретро

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар