Home » България » Караянчева: Баби от БСП идват и ми казват: Вразумете ги нашите, не искаме машинно гласуване!
Караянчева: Баби от БСП идват и ми казват: Вразумете ги нашите

Караянчева: Баби от БСП идват и ми казват: Вразумете ги нашите, не искаме машинно гласуване!

Сподели новината

Парламентът обсъжда днес ветото на президента върху промени в Изборния кодекс, което вчера, очаквано, беше отхвърлено от правната комисия.

Румен Радев върна за ново обсъждане разпоредби от измененията в закона, свързани с паралелното гласуване в една секция с хартиени бюлетини и с машини и с прехвърлянето на отговорността на ЦИК за наемане или закупуване на машините.

Държавният глава възрази и срещу отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да бъдат решавани въпроси от компетентността на Велико народно събрание, припомня Скандални.

„Въвеждането на възможността за гласуване с хартиена бюлетина е по желание на избирателите“, заяви по време на дебатите в пленарната зала председателят на парламента Цвета Караянчева.

„В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избиратели на БСП и казват: „Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини. Това, което те ни предлагат нас ни притеснява“. Онзи ден същите баби дойдоха да ни поздравят за това, което ще се случи“, подчерта тя, цитирана от „Фокус“.

„Относно това, което говорят за манипулации – е поредната мантра, която повтарят тук от трибуната от Народното събрание и по медии“, добави Караянчева.

Според нея БСП си търсят оправдание за предстояща изборна загуба.

„Корнелия Нинова и президентът Румен Радев с машини ли са избрани или с хартиен вот? В коя държава В Европа и света се гласува с машини? Може ли да им отговорите на следните въпроси?“ – това пък попита колегата й от ГЕРБ Александър Иванов депутатите от БСП, които подкрепят машинното гласуване.

Той допълни, ако те са избрани с хартиен вот дали БСП уважава гласа на българските граждани.

„Членове на СИК има от вашата политическа сила, обвинявате ли ги, имате ли съмнение в тяхната честност?“, попита още Иванов.

Снимка: БТА

От своя страна Крум Зарков от БСП отговори в дуплика, че машини се ползват от половината население на земята за гласуване. И попита дали в Европа има лоши практики в изборния процес като в България.

„В Европа наскоро излязоха доклади по отношение на корумпираното ви управление, ако сте забелязали“, изтъкна социалистът.

И настоя:

„Законодателството по изборния процес последните три години напомня сапунена опера – повтарящ се сюжет, безкрайна драма и очаквана развръзка. Докато човечеството преживява цифрова индустриална революция, България е катастрофирала във въвеждането в изборния процес на семпла машина. Мнозинството не иска машини в процеса, въпреки законовите поправки, които казаха, че ще се гласува само с машини, въпреки обещанията на премиера, въпреки заявките за търсене на консенсус, работни групи, експертни съвети“, каза Зарков.

Според него същността на политиката на мнозинството е да саботира и компрометира този способ за гласуване.

„Свидетели сме на последния трик – опитвате се да го обезсмислите“, каза Зарков.

Според него това остава в оборот всички пороци на сгрешени бюлетини, неочтени преференци.

„По този начин държавата ни ще се ангажира с огромни средства. Ще въвлече в тази работа институции, които открито и честно ви казаха, че нямат възможността да изпълнят задълженията, с които ги натоварвате. Ще се заемат помещения, ще се направят огромни усилия – напълно безсмислено. Това само и само, за да може след изборите да кажете: „Видяхте ли, няма нужда“.

Това поведение е напълно съзнателно и доказателство за това е, че вие се опитвате по всякакъв начин да изключите Министерския съвет от процеса. Това са други поправки, които президентът връща на нашето внимание. Вменявате отговорност на ЦИК и всички други. Търси се не изпълнител на закона, а виновник за предизвестен, планиран и нарочен провал“, допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

„ПГ на ДПС ще подкрепи ветото и ще гласува против законопроекта, както направихме и при самото му приемане. Мотивите са същите“, заяви пък Йордан Цонев.

„Виждам че в дебата има някакъв опит да се измести същината на проблема. Не към невярна страна, а към друга страна. Невалидните бюлетини не са функция от начина на гласуване, те са функция от това, че всички вкупом прегърнахте идеята, че преференциите са нещо много добро. Ами не са. Всички невалидни бюлетини се дължат на преференциалния вот. Недейте да бъркате нещата. Ние искаме машинно гласуване. В сега действащият Изборен кодекс това е постигнато, защото е компрометирано доверието в изборния процес. Няма по-сигурен начин да се компрометира една демокрация, освен да се компрометира изборният процес“, изтъкна зам.-председателят на ДПС.

Според него това се дължи на действията на СИК.

„Не може при две трети сгрешени протоколи, да има доверие. Затова искахме 100 % машинно гласуване, за да няма намеса при броенето на секционните избирателни комисии“, допълни Цонев.

„Защо ние не върнем това доверие? Защо прехвърляте правомощия на изпълнителната власт на ЦИК. ЦИК няма такива възможности, нито административни, нито законови. Едни и същи грешки и после питате защо хората протестират. После питате защо се случва това и онова. Да не се учудите, ако след едни нормално проведени избори някой в България след 30 години демокрация не ги признае тези избори“, допълни още Цонев

Очаквайте подробности…

Източник: Дир

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 3 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар