Home » България » Проф. Витанов алармира след смразяващия рекорд с К-19 у нас: След 3 седмици…
Проф. Витанов алармира след смразяващия рекорд с К-19 у нас

Проф. Витанов алармира след смразяващия рекорд с К-19 у нас: След 3 седмици…

От една страна пикът се дължи на сезона, а от друга на неспазване на мерките. Хората са активни елементи в системата и от тях зависи. Сценариите се стабилизират или дестабилизират.

Това заяви в телевизионно интервю математикът от НОЩ проф. Николай Витанов.

„Като вляза в автобуса или магазина, виждам доста хора без маски. Когато се наложиха мерките, имаше резултат. Изпуснахме шарана. Лятото хората се пръснаха и излязоха по големите градове, сухото време и съзнанието. Заявихме, че ще има много случаи, а хората казаха: „Арестувайте го тоя, само плаши хората“, но какво стана?“, попита той.

Според него ще прескочим сценария с 25 хиляди заразени и ще стигнем до 30 хиляди заразени.

„Надеждата още не е рухнала, защото в системата има активни елементи. Хората решават какъв сценарий ще се сбъдне. Ако продължи, както върви досега, ще има голям брой хора, които няма да спазват мерките. Вчера един човек в магазина ми обясняваше как сме искали да ги затворим и това била глупост, не носеше и маска“, посочи проф. Витанов.

„Има система от критерии, която е разработена от МОН и когато 1% от системата излезе от строя, човек се замисля. Преди доста време говорех, че ще има 500 случая на ден. До края на октомври здравната система ще издържи.

След 3 седмици над 500 новозаразени, ще стане проблем. Ще се увеличи броят на хоспитализацията и броят на хора в интензивни отделения. Броят на специалистите намаляват“, обясни експертът.

„Имаме нужда от експерти, но няма как да ги произведем. В началото на ноември ще има напрежение в здравната система. „Чао“ ще си кажем, когато се появи ваксина или ефективно лекарство.

Ако не се появи това, пандемията ще пълзи бавно, но няма да изчезне“, заключи математикът.

Оцени публикацията
[Total: 2 Average: 3]
Коментирай чрез Фейсбук

About clslavchev

Твоят коментар