Home » България » Проф. Витанов алармира след смразяващия рекорд с К-19 у нас: След 3 седмици…
Проф. Витанов алармира след смразяващия рекорд с К-19 у нас

Проф. Витанов алармира след смразяващия рекорд с К-19 у нас: След 3 седмици…

Сподели новината

От една страна пикът се дължи на сезона, а от друга на неспазване на мерките. Хората са активни елементи в системата и от тях зависи. Сценариите се стабилизират или дестабилизират.

Това заяви в телевизионно интервю математикът от НОЩ проф. Николай Витанов.

„Като вляза в автобуса или магазина, виждам доста хора без маски. Когато се наложиха мерките, имаше резултат. Изпуснахме шарана. Лятото хората се пръснаха и излязоха по големите градове, сухото време и съзнанието. Заявихме, че ще има много случаи, а хората казаха: „Арестувайте го тоя, само плаши хората“, но какво стана?“, попита той.

Според него ще прескочим сценария с 25 хиляди заразени и ще стигнем до 30 хиляди заразени.

„Надеждата още не е рухнала, защото в системата има активни елементи. Хората решават какъв сценарий ще се сбъдне. Ако продължи, както върви досега, ще има голям брой хора, които няма да спазват мерките. Вчера един човек в магазина ми обясняваше как сме искали да ги затворим и това била глупост, не носеше и маска“, посочи проф. Витанов.

„Има система от критерии, която е разработена от МОН и когато 1% от системата излезе от строя, човек се замисля. Преди доста време говорех, че ще има 500 случая на ден. До края на октомври здравната система ще издържи.

След 3 седмици над 500 новозаразени, ще стане проблем. Ще се увеличи броят на хоспитализацията и броят на хора в интензивни отделения. Броят на специалистите намаляват“, обясни експертът.

„Имаме нужда от експерти, но няма как да ги произведем. В началото на ноември ще има напрежение в здравната система. „Чао“ ще си кажем, когато се появи ваксина или ефективно лекарство.

Ако не се появи това, пандемията ще пълзи бавно, но няма да изчезне“, заключи математикът.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 2 Average: 3]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар