Home » Здраве » Ракия с лук и сланина – враг №1 на грипа, старостта и куп опасни болести!
Ракия с лук и сланина – враг №1 на грипа старостта и куп опасни болести!

Ракия с лук и сланина – враг №1 на грипа, старостта и куп опасни болести!

Сподели новината

Зимното меню на българина в последните поне 500 години обикновено включва 3 храни, чиято полза доскоро се пропускаше, а напоследък дори се отрича.

Последните изследвания обаче са на път да опровергаят модерното ни и доста „урбанистично“ мислене по отношение на храненето със сланина, например, която се бори с последствията от старостта, научи Скандални.

Наздраве, но с мярка

Първото нещо, което млади и стари не забравяха до скоро бе ракията.

Оказва се, че тя е полезна, но в малки количества, защото дозата прави лекарството и отровата. Не повече от 50 грама на ден този дестилат има добър ефект върху редица системи в нашето тяло, като профилактира определени заболявания.  От една страна има апетитовъзбуждащо въздействие, а от друга действа противомикробно и бактерицидно, дезинфекцирайки хранопровода и стомаха. Така подпомага борбата с вирусите и някои патогенни микроорганизми, има загряващ и отхрачващ ефект.

Другият добър ефект от гроздовия спирт е неговото съдоразширяващо действие. То подпомага действието на сърдечно-съдовата система, разрежда кръвта, намалява кръвното налягане и предпазва от появата инфаркт, инсулт и тромби. Не бива да се пропуска също така релаксиращия ефект на този алкохол върху централната и периферната нервна система, а нека си го кажем, че от там тръгват много от т. нар. нелечими болести, както и онези с неизяснен произход.

Сланина срещу старост и Алцхаймер

Другата храна, за която отскоро българинът отново започва да консумира е сланината. Тя се приготвя с налагане на морска сол в съд, бидон или дървено каче. Диетолозите люто отричаха този продукт, като повишаващ холестерола и риска от инфаркт. Ала сланината, разбира в разумни количества има своите огромни предимства.

Счита се, че до два пъти на седмица може да се консумира, а дневният прием е не повече от 50-100 гр. Срещу това човек получава неизброимо много ползи за своето здраве. На първо място ще кажем, че тя подмладява кожата, укрепва имунната система, бори се срещу възпалителните процеси, предпазва лигавицата на стомаха, създавайки тънък филм. Това предпазва от появата на язви и гастрити. Другото качество на този животински продукт е , че съдържа коктейл от аминокиселини и колаген, които стимулират регенеративните процеси в кожата, тъканите и въобще в цялото тяло. Това се използва при изгаряния, когато мястото се налага със сланина или мас.

Нейното може би най-голямо предимство обаче се крие във факта, че тя съдържа ударни дози арахидонова киселина (АА- C20H32O2 ). Тя е незаменима за възобновяването на организма и деленето на клетките. След тежък физически труд арахидоновата киселина възстановява мускулатурата ни като с магическа пръчка в рамките само на няколко часа. Последните изследвания показват, че тази омега 6 мастна киселина се грижи и за нашия мозък, предпазвайки го от свободни радикали, и грижейки се за гъвкавостта на нервните мембрани. Тези свойства на сланината намират ефект в борбата с Алцхаймер, различни депресивни разстройства, раковите заболявания, има спортно приложение при усилени фитнес тренировки, подмладява организма действайки като силен антиоксидант.

Освен това АА е необходима за изработването от организма на химични съединения отговорни за нежелани имунни и възпалителни реакции. Знае се, че малки количества сланина се грижат за моделиране на имунитета, укрепват сърдечния мускул. За пушачите сланината също се оказва полезна заради съдържащият се в нея селен. Този микроелемент укрепва имунната система и предотвратява окисляването на организма. Така вредата причинена от цигарите частично се намалява.

Глава лук и болестите са до тук!

Третата храна, която е традиционна за менюто на старите българи е кромид лукът. На първо място ще споменем, че този зеленчук лекува и профилактира заболявания на горните дихателни пътища, предпазва от грип, от рак, благоприятства зарастването на рани, стимулира храносмилателната система и гони газовете от червата ни.

Освен това лукът има изключително добър баланс на различни видове витамини и микроелементи в много лесно усвоима форма ( В1, В2, Е, К, РР и други). В главите на тази апетитовъзбуждаща храна се крият още полезни захари, етерично масло, флавоноиди, гликозиди, простагланциди. И фитонициди, които представляват естествени антибиотични вещества срещу вируси, и други опасни микроорганизми. Този продукт съдържа и растителни хормони, подобни на инсулина , които успокояват човека, понижавайки нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

Лечители препоръчват сока от лука при ангина, пневмония, кашлица. Лапи с него се правят за прочистване на гнойни рани, а сокът с мед се грижи за еластичността на кръвоносните съдове, пречистване на кръвта. Така че под формата на салата или нарязан наситно върху парченца сланина лукът ще укрепи здравето, давайки всички свои предимства, а склерозата ще бъде само мит.

Ивана Тонева,

Източник: lechiteli

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 2 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар