Home » Скандално » Зайкова: Ако се преизчислят пенсиите, ще имат ръст между 28 и 30%. Похарчиха 2,5 млрд. за глупости
Зайкова: Ако се преизчислят пенсиите ще имат ръст между 28 и 30%. Похарчиха 2.5 млрд. за глупости

Зайкова: Ако се преизчислят пенсиите, ще имат ръст между 28 и 30%. Похарчиха 2,5 млрд. за глупости

Сподели новината

Ако се преизчислят пенсиите следва да имат ръст между 28 и 30% ръст. Тогава наистина минималната пенсия ще стане 300 лв., но ще бъде получена по законен начин и няма да се сбутват 1 милион пенсионери в минимална пенсия 300 лв., защото сега са толкова – приблизително 42%“.

Това каза в свой анализ пред „Фрог Нюз“ икономистът Мика Зайкова. Тя критикува управляващите и в частност социалния министър Деница Сачева, че са дадени 2,5 милиарда лева за глупости, а се казва, че за преизчисляване на пенсиите нямало пари.

Ето и целият анализ на Зайкова:

„Преизчисляването на пенсиите тя иска база 2015 г., а аз съм правила сметка на база 2016 г., защото предходната е все още кризисна година и ръстът на средния осигурителен доход не е толкова висок. Последното преизчисляване беше през 2009 г., когато средния осигурителен доход беше 554 лв., а през 2016 г. е 758 лв. Ако се преизчислят пенсиите следва да имат ръст между 28 и 30% ръст.

Тогава наистина минималната пенсия ще стане 300 лв., но ще бъде получена по законен начин и няма да се сбутват 1 милион пенсионери в минимална пенсия 300 лв., защото сега са толкова – приблизително 42%. Ако искате мога да ви кажа и точният им брой, защото помня тази цифра – пенсионерите, които ще взимат минимална пенсия са 899 059, т.е. близо 900 000, които ще бъдат сбутани в този минимум.

Ако се преизчислят пенсиите, всички хора, които имат по-голям принос в осигурителната система и са получавали по-високи пенсии, на тях ще им се вдигнат пенсиите така, вместо жалките 5% индексация, която не знам тя как я съчини. Когато е между 28-30% ще се получат едни прилични пенсии.

Това ще струва за половин година около 1 млрд. лева, а за цяла около 2 млрд. Увеличението на парите със всичките глупости, които тя ги натвори струват 2,5 млрд. Няма никакъв проблем преизчисляването да се направи, само че „да не е по тикви, а да е по кратуни“. Защо да не минат по тънката лайсна. Това решение за 300 лв. минимална пенсия е политическо решение, което деформира окончателно системата и няма никаква логика.

Не че не искам хората да получават висока минимална пенсия, но има законен начин те да я получат през преизчисляване. И другите хора, които имат по-висок чин и по-висок принос към системата да им растат пропорционално пенсиите. Тогава те ще имат някакво усещане, че нещо се е подобрило, защото 5% са жълти стотинки.

Да добавим, че сега дават 40 лв. на богатите за едно дете и също толкова на бедните – нито богатите ще го усетят, нито бедните ще си помогнат, защото това е едни пакет памперси.

Всичко това е важно, защото деформацията не е само на пенсионния модел, деформация има на целия социален модел. Ето как: в пенсионния – вдигаме минималната пенсия и максималната пенсия, но не вдигаме максималния осигурителен доход. В социалната – вдигаме минималното обезщетението за безработица, но максималното си остава 84 лв. Говорим за демографска политика, а 380-те лева за втората година при отглеждане на дете си остават.

Това също са жълти стотинки от измисления праг за бедност на г-жа Сачева, защото той е измислен. По методиката не може да бъде 369 лв., т.е. само със 6 лв. да се увеличи. Но знаете ли какво прави този праг? Лишава много хора от социални помощи в това число и пенсионерите, които ще получат там 120 лв. във ваучери, защото част от тях няма да ги получат, а само тези, които са под прага на бедност. Този праг за 2021 г. трябва да бъде минимум 420 лв.

Между 369 и 420 лв. има много голяма разлика. Има големи деформации“. / Скандални

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар