Home » България » Кантарджиев с изненадващо предложение, ето кой поиска да бъде първият публично ваксиниран
Кантарджиев с изненадващо предложение ето кой поиска да бъде първият публично ваксиниран

Кантарджиев с изненадващо предложение, ето кой поиска да бъде първият публично ваксиниран

Сподели новината

Хубаво е първият публично ваксиниран да е някой възрастен лекар. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв, но все пак уточни, че това ще е решение на ваксинационния щаб.

По думите на Кантарджиев, ако не се направи направи добра компания за ваксината срещу COVID-19, се поставя в риск ваксинационната програма за всички ваксини. Той повтори, че трябва 70% от населението да се ваксинира, иначе защитени ще бъдат само ваксинираните, тъй като се приема, че едва около 12% от българите са били в контакт с вируса.

Реалистичната дата за първата поставена ваксина в България е през януари, посочи той. „Още никакви ваксини не са дошли тук. На 29 декември трябва европейският регулатор да каже „да“ на ваксината“, посочи Кантарджиев. И допълни, че вероятността е много голяма, но може и да не го направи.

Той отговори на хората, които смятат, че ваксината срещу COVID-19 е опасна, с разказ за ноцебо ефекта – когато си сигурен, че дадено лекарство ще ти навреди. При 1/3 от тези хора, дори да получат физиологичен разтвор, ще имат ноцебо ефектът, смята професорът.

Лошият вариант е не, че ще е опасна ваксината, а ако ще трябва всяка година да се ваксинираме, смята той.

Хората с автоимунни заболявания и тези, които са химиотерапия, както и с кръвни заболявания, е най-добре да изчакат с ваксинирането. Ваксината няма да се слага на бременни, както по правило върху тях не се ползват новите лекарства. За бременните се знае, че го карат леко, а бебето в утробата е защитено, допълни професорът.

„Най-безопасните от трите групи ваксини са пептидните ваксини“, каза Кантарджиев и уточни, че това не е ваксината на Pfizer. „Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус, това е втората група, т.нар. векторни ваксини, на Астра Зенека“, допълни той. По думите му пептидните ваксини се чакат февруари-март. „Дайте първо да имаме ваксини, за да имаме какво да избираме“, отговори той на въпрос дали ще имаме право на избор коя ваксина да си сложим.

По думите му, ако имунизираш 1 млн. души, е нормално да се получат някои странични нежелани ефекти. Ако те блъсне кола, е ясно, че не е от ваксината, но ако получиш язва, ще трябва да се изследва дали има връзка, обясни Кантарджиев.

Той каза още, че в България още няма грип. „Всяка седмица изследваме 250 проби за грип, досега грип няма в България“, категоричен беше той. Досега са доказани 42 на грип и коронавирус в Европа, обясни Кантарджиев. Той разказа, че при едно 3-годишно дете са засечени коронавирус и още 2 сезонни вируса. То вече е изписано живо и здраво. „Ако на възрастен му се случи, няма да е така“, посочи Кантарджиев.

Колкото за рекордния брой смъртни случаи, той каза, че се дължат на късното лечение, но и че без коронавируса не сме на последно място по смъртност в Европа, а на едно от първото.

Според него мерките са взети „горе-долу навреме“. Проблем обаче е това, че „допуснахме септември на закрито хора без маски“. „Взеха ни на майтап, нямаше контрол“, обобщи той.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар