Home » България » Математикът Лъчезар Томов: Пълен локдаун и минимум заразени, за да е успешна ваксинацията
Математикът Лъчезар Томов: Пълен локдаун и минимум заразени

Математикът Лъчезар Томов: Пълен локдаун и минимум заразени, за да е успешна ваксинацията

Сподели новината

Има 20% спад на новите случаи в София, но в Русе и Враца няма такъв спад. Математикът д-р Лъчезар Томов подчерта, че има разлика как се прилагат мерките, доколко се спазват и доколко местните власти отговарят на „царят дава, пъдарят не дава“.

„Ако не свалим броя на заразените сега с локдаун, как ще можем да ваксинираме – ще го отложим не за лятото, а за следващата година. Искат още едва-две години да сме с това ли?“. Това запита математикът д-р Лъчезар Томов в сутрешния блок на БНТ.

Той настоя, че трябва да се мисли стратегически, а след Коледа трябва да се направи по-сериозно затваряне, да се свалят нивата на заразяване достатъчно, за да може да започне ваксинацията нормално. Ако свалим достатъчно нивата на заразяване, ще може да започне ваксинацията, ще може постепенно да се отпускат мерките и лятото да започнем да забравяме за проблемите, категоричен бе математикът.

Според него най-добре се справили държавите, които са реагирали реално през януари месец, а ние сме реагирали през март месец.

Трябва да има затваряне, да има потискане и след потискането – ваксиниране. Колкото по-бързо и ефективно успеем да ваксинираме, толкова по-бързо ще забравим за проблема и за тази война, подчерта д-р Томов.

Той предупреди, че коронавирусът е опасен за младите и здрави хора, удря много случайно, защото е нов. Математикът изтъкна, че ваксините не работят, когато някой сам си избира каква да му бъде поставена. Ваксината не е по-опасна от предишните ваксини, защото е минала третата фаза на клинични изпитвания, увери д-р Томов.

След Нова година не може да се направи точна прогноза как ще се развие вирусът, защото не може да се каже как точно ще празнуват хората. Смърността сега ще започне леко да пада, но това, което показват изчисленията, е, че процентът на заразените сега при нас не е голям, отчете математикът.

При претоварена здравна система голям процент хора се лекуват вкъщи. Голям процент от хората, които се лекуват вкъщи, трябва да бъдат хоспитализирани, настоя математикът и предупреди, че хората късно отиват в болница.

Д-р Томов призна, че не са били извършени достатъчно тестове на децата. Публични епидемиологични изследвания не са правени от РЗИ.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар