Home » Lifestory » Д-р Петко Димов, преборил COVID-19: при мен нещата започнаха с температура 37,3. Ето как се е лекувал!
Д-р Петко Димов преборил COVID-19: при мен нещата започнаха с температура 37.3. Ето как се е лекувал!

Д-р Петко Димов, преборил COVID-19: при мен нещата започнаха с температура 37,3. Ето как се е лекувал!

Сподели новината

Д-р Петко Димов, който работи 15 г. във ВМА, преди да оглави отделението по хирургия в болница “Бургасмед”, стана част от статистиката на заразени с коронавируса в България.

За щастие, бургазлията, който е трикратен носител на приза на “24 часа” “Лекарите, на които вярваме”, е в списъка на изписаните пациенти, преборили коварното заболяване. След две отрицателни проби в рамките на денонощие на 2 април д-р Димов бе изписан от инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас, и се прибра вкъщи.

Той влезе в болница със среднотежки симптоми и остана 12 дни, но преди това около седмица се лекува вкъщи, припомня Скандални.

Всичко започва 3 дни след като докторът и семейството му се връщат от ски в Пампорово. Интересното е обаче, че съпругата му е с отрицателна проба за коронавирус, добре са и двамата им синове, на 10 и 14 г., които не развиват никакви симптоми.

“При мен нещата започнаха с температура 37,3-37,6 градуса

Тя продължи 3-4 дни, като още в самото начало се появи и липсата на обоняние и вкус. Получих и еднократно разтройство, изпотяване вечер за два дни. Всъщност в началото започнаха и болки в очните мускули, които изчезнаха чак на 11-ия ден. Тогава ми се възстановиха и обонянието, и вкусът. И най-постоянният симптом, който се появи на втория ден и все още го имам, е сухата кашлица. Вече се чувствам добре, но все още кашлям”, разказа д-р Димов след 23-дневна битка с коронавируса.

Известният хирург е един от първите заболели в Бургас, а след като става ясно, че е заразен с COVID-19, отделението по хирургия в “Бургасмед”, което той ръководи, временно е затворено. Под карантина са поставени както медиците, така и пациентите. А вече изписаните били изолирани по домовете им. Изяснявайки епидемиологичната пътека на Димов, стана ясно, че в Бургас са заразени и друг лекар и семейството му, с които били заедно на ски почивка в Пампорово.

Този медик също постъпи в болница, а 3-годишното му дете стана най-малкият заразен с COVID-19 пациент у нас. То не развива симптоми, а баткото изкарва вируса с лека температура и няма апетит.

“Имунната система е най-важна. Имам познат, който се е сетил, че преди месец и нещо е имал краткотрайно неразположение, но всичко бързо преминало. Сега си направил тест и се оказало че има антитела. Ние по-нататък също ще си направим такова изследване, може да се окаже, че вирусът е преминал бързо и през моето семейство. Този вирус е непознат за човечеството, тепърва ще се трупат данни и опит и след време ще бъдат анализирани”, казва д-р Димов.

На въпроса кое е по-страшно – грипът или коронавирусът, от опит отговаря:

“По принцип грипът протича по-тежко, но човек се възстановява по-бързо и с далеч по-малко усложнения от страна на белия дроб.” Хирургът е пощаден от тежки усложнения и не е стигнал до пневмония. Вероятно и затова не е лекуван с хлорикин, на който по последни данни се залага много за успешна терапия при тежките случаи.

“Лечението с хининови препарати не бива да става вкъщи, защото има доста странични ефекти. При леки симптоми хората нека вземат само имуностимуланти, а при наличие на пневмония или съмнение за такава трябва да се търси болнично лечение с антибиотици. Специалист трябва да прецени за хлорикина, не пациентът”, съветва д-р Димов.

Телефонът му буквално прегрявал, докато бил пациент в болницата. Като бивш кадър на ВМА държи връзка с д-р Попов от Националния оперативен щаб, който пък предава информацията за здравословното му състояние на ген. Мутафчийски, с когото са работили рамо до рамо пет години.

“В много операции сме били заедно. В съвместната си работа съм научил много от него и като човек, и като хирург”, казва бургаският лекар. Привърженик е на по-строгите мерки в извънредната ситуация и смята, че концепцията на щаба и на ген. Мутафчийски помага за това всеки пациент, който има нужда от лечение, да го получи.

“При по-свободен режим има риск много хора да загинат, защото няма да могат да получат адекватно лечение. А иначе биха били спасени”, казва хирургът. Въпреки успешната си кариера във ВМА през 2018 г. Петко Димов се връща в родния Бургас и оглавява отделението по хирургия в болница “Бургасмед”.

“Винаги съм искал да си се върна, мен си ме дърпат корените, но тогава просто ми се появи шанс. Освен това Бургас има остра нужда и от лекари, и от медицински сестри. Много пациенти от Бургас идваха да ги оперирам във ВМА. Защо тогава да не дойда аз, след като ми предлагат всички необходими условия”, казва опитният хирург, който в продължение на 10 г. ръководи Клиниката по коремна хирургия във ВМА.

Източник: За жената

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар