Home » България » Ген. Шивиков: Доброволците в казармата ще получават по 1000 лв. заплата и още облаги!
Ген. Шивиков: Доброволците в казармата ще получават по 1000 лв. заплата и още облаги!

Ген. Шивиков: Доброволците в казармата ще получават по 1000 лв. заплата и още облаги!

Сподели новината

Депутатите решиха, че всеки български гражданин между 18 и 40 години ще може да служи в резерва.

„Анализирайки обстоятелствата, Законът за резерва 8 години е факт. За съжаление не проработи в пълен обем, тъй като би следвало между 3 до 4 хиляди кандидати да сключат договор. Тези хора са в пъти по-малко. Българските мъже, които са преминали подготовка, стават все по-малко“, коментира ген. Димитър Шивиков, бивш ръководител на 61-Стрямска бригада и контингента в Афганистан, в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него тенденцията сочи, че се увеличава броят на кандидатите, но има голям недостиг на военнослужещи.

„Една хубава, добре обмислена кампания, би допринесла и би убедила тези наши млади съграждани да опитат“ смята ген. Шивиков.

Ген. Шивиков допълни, че в продължение на тези 6 месеца кандидатите ще получават заплата, която ще бъде в размер на около 1000 лв. и ще бъдат здравно осигурени.

„Ще усетят духа на българската армия и би следвало да придобият много добри умения. Освен че ще изучат оръжието, ще тестват своята физика и психика при нестандартни условия“, посочи ген. Шивиков.

Депутатите решиха и в часа на класа военнослужещи да обучават учениците в умения, които са свързани със защитата на родината, и действия за оцеляване в кризи от военен характер.

„За 10 часа в рамките на една учебна година някои няма да разберат, че са минали такава подготовка. Това е повече теория. Учудващо е, че във висшия курс принципът е доброволен. За мен абсолютно задължителна трябва да бъде тази подготовка“, коментира още генералът.

Източник: Днес

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар