Home » Полезно » Житният режим на Учителя Дънов през 2021 съвпада със силно енергийни дни
Житният режим на Учителя Дънов през 2021 съвпада със силно енергийни дни

Житният режим на Учителя Дънов през 2021 съвпада със силно енергийни дни

Сподели новината

Житният режим на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) добива все по-голяма популярност. Тази година той ще се проведе от 1 до 10 февруари.

Той ще се проведе в изключителни дни, при необичайно планетно струпване в знака Водолей. Подобно е имало през 1962 г. Следващото ще бъде отново през 2080 г.

Нека напомним, че житният режим не е рецепта само за подмладяване и пречистване на организма. Това е моментът, в който можем да осъществим връзка и на трите нива – духовно, ангелско и физическо и това да ни извиси и обнови цялостно. Не приемайте житния режим просто като начин за разтоварване на тялото, защото той не е диета, пишат от Портал 12.

Най-добре е да спазим и начина, по който Учителят е извършвал житния режим, а именно в тайнство и уединение. По този начин вие ще извършите пост на ума, тялото и сърцето, и така ще имате възможност да придобиете необходимите качества и Добродетели, към които се стремите.

Житният режим, при който човек е поставен на ограничено хранене в течение на 10 дни, включващ жито, орехи, мед и ябълки, го откъсва от тази зависимост.

Какво представлява Житният режим?

Това е практика за физическо и духовно пречистване и обновление, дадена и практикувана от Учителя Петър Дънов. Житният режим продължава десет дни. На първия ден сутринта се казва един път формулата: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни“.

Всеки ден трябва да се употребяват:
– 100 грама жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота);
– три ябълки (за сърцето);
– девет ореха (за мозъка);
– мед (за кръвта) и лимон;
– минимум 1,5 литра преварена вода.

Необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здрави, водата да бъде от някой чист извор, а не от водопровода, защото последната е хлорирана и нечиста. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои определени минерални соли в съответствие с нейния произход. Плодовете и житото трябва да се измият много добре с топла вода.

Как се приготвя житото за Житния режим?

Преди всичко житото е важно да се измие много добре с топла вода. Житото за житния режим може да се приготви по няколко начина:
Класически (според Георги Петков, записал спомените на сестра Юрданка, която единствена е правила Житния режим с Учителя):
Сто грама жито се измива много добре вечерта и с лъжица се сипва в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да няма житото достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин-един час преди закуска, като се добавя по желание мед и лимон на вкус. Необходимо е тази житена вода да се задържи малко в устата, като се „дъвче“, а не да се изпива на едри глътки, защото тя представлява изключително силна и концентрирана храна.

Житената вода е също и много силно лекарство, което Учителя дава за лекуване на нерви, като в този случай е необходимо да се пие 40 дни. Така че тези, които искат да се лекуват, биха могли след завършването на житния режим да продължат да пият житена вода. Но тя има посочената лечебна сила само ако житото е грухано. Ако житото не е грухано, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила. Искам изрично да подчертая, че Учителя е ползвал през житния режим само грухано жито от сорта Бяло жито, а не сурово или покълнало такова. Това трябва да имат предвид всички, които искат правилно да проведат житния режим. Употребата на сурово жито – това е друго упражнение, дадено от Учителя в беседа, което обаче не се отнася за житния режим през февруари.

Алтернативни:

Тъй като указанията в класическият начин са думи на Учителя постигнали до нас по спомени на братя и сестри, някои последователи на Учителя правят модификации на базата на прочетеното в беседите му за други подобни опити свързани с жито. Вариантите са:

• Житото да се яде сурово
• Да се накисва в топла, преварена вода
• Да се вари

Пробвайте варианта, който ви е най-вкусен и не ви създава дискомфорт. Ако страдате от стомашни проблеми, със сигурност трябва да ползвате грухано жито или поне да го варите. Лимецът е много по-мек от житото и е по-бързо се приготвя от житото. Като цяло е и по-поносим, заради не толкова твърдата си обвивка.

Кой може да прави житен режим?

Всеки, които се чувства достатъчно мотивиран. Разбира се ако имате конкретно заболяване е добре да се консултирате с лекар.

Как биха могли да следват този режим хора, които са с автоимунно заболяване?
Зависи от заболяването и неговата тежест. Можете да поставите конкретно въпроса си в групата, ако желаете.

Имам грип/настинка, мога ли да правя житен режим?
Да, увеличете количеството на топлата преварена вода на 7 чаши от 200-250 мл. Вероятно е да се окаже най-доброто лечебно средство. Точно горещата вода Учителя препоръчва за лечение на грип /настинка/.

Съвместим ли е Житният режим с прием на лекарства?
Зависи от лекарствата, необходима е преценка от лекар.

Житният режим само за здрави хора ли е?
Не.

Може ли да се прилага от кърмещи майки?
Не.

Отпостване
Отпостването се прави на обяд на десетия ден, като към житото, ябълките и орехите се добавя и ангелска супа, подправена с малко сол. Ангелската супа се приготвя, като се сваряват цели обелени картофи, към които накрая се добавя магданоз, по желание и черен пипер. Няма точен брой картофи, които трябва да се изядат – това е според индивидуалното предпочитание. В дните след житния режим трябва да се внимава да не се преяжда и преминаването към обичайния начин на хранене да се осъществява плавно и постепенно, в хармония с вътрешния усет и чувство за мярка. В първите дни след режима да не се употребяват пържени, мазни, консервирани и пикантни храни.

Може постепенно да се прибавят други плодове, варени или печени зеленчуци, хляб без набухватели постепенно да се мине към обичайното хранене. Грешките в захранването могат да доведат до стомашно-чревни проблеми, главоболие, неразположение и др. Всички отпадъци от храната по време на житния режим, като орехови черупки, обелки от ябълки и т.н., трябва да се събират и след като свърши постът, да се заровят на някое чисто място сред природата.

Ако по време на режима възникнат оплаквания?
Обичайно е около втория – третия ден да се премине през общо неразположение, главоболие, нервно напрежение, особено ако сте свикнали с кафе и стимулиращи напитки и храни. Оплакванията се намаляват с пиене на повече топла преварена вода. Ако се появят други оплаквания, болки, или се изострят съществуващи оплаквания, се посъветвайте с човек, който има опит. Житният режим е пост и на ума, така,че ако при режима изпаднете в нервно напрежение, раздразнителност, мрачни настроения, спрете го. Това е режим за духовно пречистване и би трябвали да ви приведе в бодро и радостно състояние, да имате усещане за лекота.

Може ли да прекратим режима преждевремeнно?
Да, ако се появят някои от гореспоменатите оплаквания, не продължавайте. Учителя казва, че понякога един ден съзнателен цялостен пост с чисти мисли и чувства е по-добър от десет дни направен формално режим.

Какво още е важно да знам?

• Да се пие много вода, която спомага очистителния процес.
• Много важно е да се дъвче добре житото, докато стане на каша в устата.
• Да се яде се след изгрев и преди залез слънце.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар