Home » Полезно » Турски сериали от 2021 на цифрови платформи
Турски сериали от 2021 на цифрови платформи

Турски сериали от 2021 на цифрови платформи

Трудно ли ви е да гледате епизоди в продължение на два часа? Недоволни ли сте от качеството на сериалите, които се излъчват по ефирните телевизии? 2021 г. ще ни даде мощна алтернатива под формата на дигитални платформи и десетки сериали които ще се излъчват онлайн на цифрови платформи.

И така, какво ни очаква?

Цифровите платформи превземат турския пазар, като се конкурират сериозно с традиционните телевизионни канали. Според официалната статистика само през последните 6 месеца телевизията е загубила между 20% и 30% от зрителите си, като този процес се е ускорил значително поради пандемията. Онлайн платформите вече могат да създават проекти с огромен бюджет, докато сред телевизионните канали това може да се направи само от държавната телевизия, която черпи средства от държавната хазна.

След като получиха сериозни парични вливания от абонатите си, онлайн платформите решиха да влязат в тежка битка за зрителя, предлагайки му нов формат на сериали онлайн. Това са сериали с продължителност около 45-минутни, завършени сезони, които се снимат предварително по предварително написан сценарий и разбира се участието на супер звезди, които предпочитат да работят над сериали излъчвани в дигиталните платформи.

Онлайн платформите залагат не само на нови формати, но и на нови теми, които биха изглеждали доста нелепо по безплатната телевизия в двучасови епизоди. Такива са например новосъздадените турски сериали от жанра научна фантастика. Освен това нека не забравяме, че в краткосрочен план цялото турски филмово производство ще бъде преориентирано към интернет, тъй като киносалоните в Турция спряха работата си поради пандемията, довела до колапса на филмовото разпространение.

Част от най-популярните платформи за излъчване на онлайн турски филми и сериали в интернет са:

Netflix: Компанията отвори офис в Турция и започна да създава нови турски сериали и филми. Сред актьорите участващи в сериалите на компанията са звезди от турското кино като
Къванч Татлъту, Чагатай Улусой, Хазал Кая, Берен Саат, Бурджу Бириджик, Баръш Ардуч, Гьокче Бахадър и др. Обявени са заглавията на десетки проекти от всякакви жанрове – от типичните мелодраматични сериали до забавни комедийни филми. Не е трудно да се предскаже с какво точно ще допринесе тази платформа за развитието на турските филми и сериали. Достатъчно е да си припомним, че след огромния успех на филма Седмото чудо на света“ (Yedinci Kogustaki Mucize) в Netflix, същият беше номиниран за Оскар. А онлайн сериала „Защитникът“ влезе в най-популярните международни проекти на платформата в Съединените щати през 2020 г.

Blu TV: Турция е една от малкото страни в света, където местната интернет платформа изпреварва чуждестранните гиганти. Разбира се, ръководството на платформата не възнамерява да загуби това предимство и прави всичко възможно, за да запази преднината пред натиска на Netflix, който явно наваксва. Техният коз е създаването на много висококачествени онлайн сериали, които между другото след това се продават успешно на Netflix. През февруари платформата ще започне да снима първата си историческа поредица „Йешилчам“ (Yeşilçam) с най-големия бюджет от всички цифрови сериали, произвеждани някога в Турция. Разбира се по примера на своите съперници, ръководството се сдоби с допълнителен коз, а това е участието на популярният турски актьор Чагатай Улусой.

GAIN: Сред най-популярните турски сериали в тази онлайн платформа е психологическия трилър „Терапевтът“, който стартира през януари 2021 година. Засега на фона на по-амбициозните си съперници платформата не изглежда твърде убедителна.

EXXEN: Платформата на собственика на телевизионния канал TV8 – Аджун Ълъджалъ, стартира през януари 2021 година. Само през първата година собственикът планува да похарчи около милиард турски лири. Сред козовете е сериала „Явуз“ с участието на актьорите Дженгиз Джошкун и Хазал Филиз Кючюккьосе. Той е заснет в същата тематика както известната телевизионна поредица „Великолепният век“. За детската аудитория се подготвя римейк на популярния телевизионен сериал от миналото „Вълшебна майка“ (Sihirli Annem).

BeIN Connect: Тази онлайн платформа съществува отдавна. Именно тя поръча създаването на сериала Вавилон, от който в последствие се отказа поради високата му цена.

Коя от тези цифрови платформи за онлайн турски сериали и филми ще бъде победител през 2021 г.? Кой ще получи най-много нови абонати? Телевизионните сериали на коя платформа ще бъдат най-популярни и търсени? Ще научим за това към края на 2021 година. И това не са всички изненади, които ни очакват. Интернет платформите Disney + и HBO Max се подготвят за навлизане на турския пазар. Дали това ще се случи през тази година, все още не е ясно.

Междувременно ефирните телевизии не са готови да отстъпят битката за рейтинг. Нека припомним, за един от хитовите турски сериали, които се радват на голяма популярност. Това е излъчваният и в България Безмилостен град (Zalim İstanbul), разказващ за двете семейства Крачай и Йълмаз. Всичко започва с научаването от Агях Карачай, че е болен. Той ще трябва да ожени Недим – своя племенник за жена, която да го замести в грижите. Той е богат и предлага възнаграждение за това, но се надява съответната жена да изпита чувства към Недим. Чрез богатството си успява да примами Джерен, но тя бързо се отказва. Нейната по-голяма сестра обаче отговаря на всички очаквания на Агях и той ще се опита да я сближи с Недим. Това се случва, когато цялото семейство на Джемре и Джерен Йълмаз се премества у тях. Това са още тяхната майка Сехер, по-големият им брат Дживан и тяхната баба Нериман. Има само една пречка пред плановете на Агях и симпатиите на Джемре – това е неговата съпруга Шениз, която мрази Недим…

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

About clslavchev

Твоят коментар