Home » Полезно » Домашен тор за домати, който съдържа всички необходими хранителни вещества. Ще имате здрава и богата реколта
Домашен тор за домати който съдържа всички необходими хранителни вещества. Ще имате здрава и богата реколта

Домашен тор за домати, който съдържа всички необходими хранителни вещества. Ще имате здрава и богата реколта

Сподели новината

Домашен тор за домати, който е много ефективен.

Птичи тор

Птичият тор действа на доматите не по-зле от сложния минерален тор: той съдържа много азот и фосфор.

Много ефективен е пресният птичи тор, разреден с вода. Напълнете 1/3 от кофата (10 л) с птичи тор, след което допълнете с вода. Оставете сместа на чист въздух за 7-10 дни, след това разредете 500 мл от сместа с 10 л вода. Изсипете получената течност между редовете, като използвате 5-6 л на 1 м².

Сухият птичи тор, също, може да се използва като тор за домати. Изсипете 10 л вода върху 500 г тор, херметично покрийте съда с прозрачно фолио (да не се изпарява азотът) и настоявайте сместа в продължение на 3-5 дни, като разбърквате ежедневно. След това, смесете разтвора с вода в пропорции 1:20 и използвайте 0,5-1 литър под всеки храст.

Оборски тор

Добре е разтворът от оборски тор да се редува с други природни средства. Този тор е лесен за приготвяне: напълнете кофата с тор, покрийте с капак и оставете за 1 седмица на топло място. След това, инфузията се разбърква добре и се разрежда с вода в пропорции 1:10. Използвайте 0,5-1 л тор за всеки храст.

Коприва

Тор от коприва се прави от млади листа: те съдържат много азот, калий и желязо. Напълнете 2/3 от съда (размерът му зависи от количеството тор, необходимо за вашата градина) с коприва, след това налейте вода, но не до горе, покрийте с капак и оставете да кисне 7-10 дни на топло място.

Когато започне процесът на ферментация, разредете 1 литър в 10 литра вода и с получения разтвор полейте доматите около корените, като използвате 1-2 литра за всяко растение.

Този домашен тор за домати, обаче, не се използва често – 2 пъти в месеца.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар