Home » България » Математикът на НОЩ: Може да има четвърта и пета вълна, ако не се ваксинираме достатъчно
Математикът на НОЩ: Може да има четвърта и пета вълна ако не се ваксинираме достатъчно

Математикът на НОЩ: Може да има четвърта и пета вълна, ако не се ваксинираме достатъчно

Сподели новината

По думите му 2 милиона имунизирани осигуряват щит, а за да се справим с пандемията, трябва да постигнем до поне 3,5 милиона.

50 000 ваксинирани на ден могат да забавят разпространението на коронавируса. Това заяви пред в. „Телеграф“ математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

„Всички казват, че ваксинацията ще помогне, което е факт, въпросът е количествено как ще се случи това. 50 000 ваксинирани натискат вълната надолу с 1%. Ако искаме да намалим броя на заразените с 10%, трябва да имаме 500 000 ваксинирани“, обяснява професорът.

„Важно е как ще посрещнем есента. Ако дотогава нямаме достатъчен брой ваксинирани, може да имаме четвърта и пета вълна. Всичко си зависи от нас. Моите наблюдения са, че имаме потенциал 70% от хората да се имунизират“, каза проф. Витанов.

Според него ситуацията, в която се намираме сега, има два важни аспекта.

„От една страна, имаме отхлабване на мерките и британски щам, който се разпространява по-лесно. От друга страна обаче, имаме много по-голям брой защитени, благодарение на което и ръстът е много по-плавен в сравнение с втората вълна. Октомври месец броят на регистрираните случаи беше 10 000, а на тези, които са се срещали с вируса, около 70-80 хиляди. Това означава, че близо 7 милиона души не се бяха срещали с този вирус тогава.

Затова много хора се заразяваха и достигнахме до 4-5 хиляди случая за денонощия. Сега с третата вълна ситуацията е малко по-различна. Имаме над 200 000, които са изкарали вируса и още около 800 000, които са се срещали с него. Имаме и около 180 000 ваксинирани. Значи сумарно 1 милион и 100 000 души са защитени и са „вън от играта“, каза проф. Витанов.

Неговата прогноза е, че пикът на третата вълна ще е след средата на март, а случаите ще започнат да намаляват към края на април.

„Това обаче също зависи от спазването на мерките и от темпа на ваксинация“, допълни той.

По думите му около 2 милиона души няма да спазват мерките и е възможно отново да достигнем 4000 заразени на ден.

„Ако пък дойдат повече бройки ваксини и стигнем до 100 000 имунизации на ден, дори можем да пресечем третата вълна“, каза още той.

Проф. Витанов обясни, че в момента смъртността е в плато, защото отразява ниския брой заразени преди месец и половина.

„Сега с покачването на случаите може да се очаква, че смъртността ще се увеличи в началото на април“, допълни той.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар