Home » България » Ваксинирани с втора игла срещу коронавирус също дават позитивни PCR-и и боледуват от COVID
Ваксинирани с втора игла срещу коронавирус също дават позитивни PCR-и и боледуват от COVID

Ваксинирани с втора игла срещу коронавирус също дават позитивни PCR-и и боледуват от COVID

Ваксинирани с втора игла срещу коронавирус дават позитивни PCR-и и боледуват от COVID, разбра Скандални

Такива случаи има в цялата страна. Млада жена от София, която се имунизирала с РНК-ваксина, в края на февруари в момента е с коронавирус. Инфекцията обаче протичала леко.

Медик от Русе също е с COVID, повече от месец след втората ваксина. От РЗИ съобщиха, че и имунизираните се карантинират, в случай че дадат позитивен резултат на теста.

В Бургас също има случаи на положителни тестове, при ваксинирани хора след първа и втора игла. Това заяви пред “Труд” д- р Георги Паздеров, шеф на РЗИ Бургас. “Не мога да кажа точния им брой, не са много. Никой от тези хора обаче не е изкарал вируса тежко, и не е бил хоспитализиран”, обясни д- р Паздеров.

Той уточни, че след първа игла, далите положителни проби са боледували, дефакто са били болни с COVID. Те били с лека симптоматика, имало и без симптоматика. След втора игла също е имало няколко случая на ваксинирани, дали положителни тестове. “По принцип тези хора са само вирусоносители”, каза д- р Паздеров. 63 годишна жена, ваксинира с “Pfizer”, 10 дни след това има симптоми и дава положителна проба за коронавирус.

Сред медицинските среди в Шумен са известни два случая на лекари на над 50 г., които са били ваксинирани с две дози и са дали положителни тестове за COVID-19. И при двата случая обаче болестта е протекла много леко, за няколко дни, като обикновена настинка с леко завишена температура. Не се е стигнало до усложнения и развиване на пневмония.

Във Великотърновска област няма регистриран случай на пациент имунизиран с две дози ваксина и в последствие заболял от коронавирус. “Имаме заповед да следим за такива случаи, но засега нямаме данни за заболели след втора игла ваксинация”, заяви пред “Труд“ директорът на РЗИ във Велико Търново д-р Евгения Недева.

“Не е изключено и ваксинирани да дават позитивни PCR-тестове, защото, както е известно и те могат да са вирусоносители, в случай, че са били в близост до заразен. Тестът отчита присъствие на вируса в носоглътката”, коментира пред “Труд” шефът на института по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че не е изключено имунизирани да карат COVID, но в такива случаи ставало въпрос за лека симптоматика проявяваща се в хрема.

“Целта на ваксините е да предпазват и до този момент не ми е известно да е регистриран случай на ваксиниран с две игли, който да е приет в болница с COVID”, каза още проф. Кантарджиев.

„Такива случаи на ваксинирани, които се разболяват след времето, в което трябва да са изградили имунитет, са много редки. По принцип ваксините предпазват от тежко заболяване, от смъртен изход, при по-млади хора могат да предпазят от конкретно заболяване. Ако в България вече има регистрирани случаи на ваксинирани, които карат COVID с лека симптоматика, без усложнения, това е доказателство, че ваксините имат смисъл. Такава новина действа успокоително.

Гаранция 100% никога няма, така че е възможно и ваксинирани да се разболеят. Когато човек е ваксиниран, или е боледувал от някаква болест, това не означава, че той не може да се зарази. Няма как да не се зарази, ако някой който е болен те наплюе, грубо казано с този вирус. Въпросът е какво става след това. Надявам се, в преобладаващия брой случаи с COVID просто да не се развие заболяването„.

Източник: Труд

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

About clslavchev

Твоят коментар