Home » Здраве » 9 симптоми на хормонален дисбаланс, заради които качвате килограми
9 симптоми на хормонален дисбаланс заради които качвате килограми

9 симптоми на хормонален дисбаланс, заради които качвате килограми

Растежът и развитието на човешкото тяло до голяма степен зависят от функцията на хормоните. Тези малки сигнални молекули са отговорни за нашето настроение, емоции, поведение и дори външния ни вид.

Ние  решихме да разберем  най-честите симптоми на хормонален дисбаланс, които могат да повлияят на външния ви вид. Ако подозирате, че имате някои от тези симптоми, незабавно говорете с Вашия лекар.

Пристъпите на акне могат да бъдат резултат от неправилна грижа за кожата, небалансирана диета или менструален цикъл. Ако обаче акнето се превърне във ваш постоянен спътник, това вероятно е симптом на  хормонално разстройство.

8. Наднорменото тегло

Много хора се борят с теглото си през целия си живот, устоявайки на жаждата за храна и спортувайки; други са тънки без особени усилия. Проблемите, свързани с хормона, най-вероятно са причината за тази несправедливост.

7. Умора

Хроничната умора може да е знак, че хормоните ви са извън баланс. Дори тези, които спят 8 часа, могат постоянно да изглеждат уморени. Високото ниво на  прогестерон може да е виновно за това. Един прост кръвен тест ще помогне да се измери концентрацията на прогестерон в кръвта.

6. Изпотяване

Прекомерното изпотяване не винаги е свързано с хормонални нарушения. Трябва обаче  да проверите нивата на хормоните си, ако изпотяването е придружено от внезапни горещи вълни.

5. Тъмни кръгове под очите

Нито един фон дьо тен няма да ви помогне да покриете тъмните кръгове под очите, ако спите само 3 часа на ден. Сънят често изглежда непосилен лукс, когато хормоните ви се бошуват.

Хроничното безсъние може да е резултат от липсата на  тестостерон при мъжете и прогестерон при жените.

4. Депресия

Депресията може да бъде друг симптом на хормонален дисбаланс. Тревожността и депресията могат да се появят непосредствено преди менструалния цикъл на жената, по време на бременност и в менопаузата.

В случай на по-чести пристъпи на тревожност, говорете с ендокринолог.

3. Промени в гърдите

Ниското ниво на  естроген може да направи тъканите на гърдата ви по-малко плътни. Високото ниво на този хормон може да причини бучки или кисти. Ако забележите промени в гърдите или усетите бучка в гърдите си, не отлагайте консултацията с лекар.

2. Косопад

Прекомерната загуба на коса е един от най-честите симптоми на хормонален дисбаланс. Дори ако най-добрите шампоани не помагат за намаляване на количеството коса, останало в четката ви, трябва да изследвате нивата на хормоните си.

1. Нежелано окосмяване

Докато някои жени се опитват да спрат косопада, други търсят начини да се отърват от тях. Тъмните косми на гърдите, лицето, ръцете или други части на тялото, където  обикновено липсват или са в минимално количество, може да означава, че има сериозни хормонални проблеми.

Как да коригирам хормоналния дисбаланс?

Хормоналният баланс на човешкото тяло е много деликатен и може лесно да бъде нарушен. Дисбалансът може да възникне естествено поради промени в тялото или околната среда. Това може също да показва, че има някои сериозни проблеми с екзокринните и ендокринните органи. Ендокринолозите, специализирани в тази област, ще помогнат за балансиране на нивата на хормоните.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

About clslavchev

Твоят коментар