Home » Рецепти » Бабиният постен гювеч е моят хит от години: Цялото лято, събрано в едно блюдо!
Бабиният постен гювеч е моят хит от години: Цялото лято събрано в едно блюдо!

Бабиният постен гювеч е моят хит от години: Цялото лято, събрано в едно блюдо!

Сподели новината

Цялото лято събрано в едно ястие! Това е традиционният постен гювеч! Всички летни зеленчуци си дават среща в тази рецепта, за да помогнат да усетиш лятото с всички свои сетива.

Рецептата за постен зеленчуков гювеч е една от най-характерните рецепти от кухнята на баба. Има един момент през лятото, в който пресните зеленчуци са в изобилие и по щандовете на пазара може да откриеш, както пресни картофи, моркови, домати, лук, така и по-редките бамя и зелен боб. Добави малко сирене и се наслади на неповторимия вкус на тази манджа.

Ето и необходимите продукти:

✔️ зелен боб – 300 грама,
✔️ бамя – 300 грама,
✔️ картофи – 300 грама,
✔️ моркови – 3 броя,
✔️ домати – 500 грама,
✔️ лук – 2 глави,
✔️ чесън – 1 глава,
✔️ патладжан – 1 брой,
✔️ червен пипер – 1 супена лъжица (равна),
✔️ олио – 6 супени лъжици.

Първата стъпка от рецептата за постен гювеч изборът и подготовката на продуктите. Избирате пресни продукти, като е добре да избягвате замразени или консервирани, за да постигнете максимално добър вкус. Първо почиствате бамята, като отрежете дръжките, след което варите зеленчука около 4-5 минути в подсолена вода. Измивате бамята със студена вода, за да се отдели слузта и отцеждате.

Почиствате морковите и ги нарязвате на дебели колелца. Патладжана обелвате и нарязвате на кубчета. Зеленият боб почиствате, като отстраните двата края и срязвате всяко бобче на две. Картофите обелвате и нарязвате на едри парчета. Обелвате лука и чесъна, като лука нарязвате на полумесеци. Доматите измивате, обелвате и настъргвате.

В голяма тава слагате всички подготвени зеленчуци, добавяте около 1 равна супена лъжица сол, червения пипер и олиото и разбърквате с ръка, или с лъжица, за да се овкусят добре всички зеленчуци. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 70-80 минути, докато всички зеленчуци са добре сготвени.

Следете ястието, ако по време на печенето започне да загаря, то поставете алуминиево фолио, за да не изгори. Отстранете фолиото 3-4 минути преди да извадите тавата от фурната. Готовият постен гювеч се комбинира чудесно с бяло саламурено сирене. Това е!

Да ви е сладко и не забравяйте да споделите рецептата с приятелите си!

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар