Home » Скандално » Проф. Витанов: Виждате ли добре какво се случва и в София. Това вече не е на добре! КАРТИ
Проф. Витанов: Виждате ли добре какво се случва и в София. Това вече не е на добре! КАРТИ

Проф. Витанов: Виждате ли добре какво се случва и в София. Това вече не е на добре! КАРТИ

Сподели новината

Математикът проф. Николай Витанов направи своя ежедневен анализ на обстановката с коронавирус у нас. По думите му се очаква да се кандидатира нова област да е на ниво 4 и това е София-град. Това вече не е на добре, написа той в социалната мрежа.

Ето целия му пост във Фейсбук:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 07 октомври 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Развитието е според очакванията. А какви са ни очакванията – да припомним. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната. За смъртността, както знаете, очакванията ми са такива, че не смея да пиша нищо за нея през октомври.

Просто числа за информация:

починали в края на септември – 20882
починали до днес – 21411
починали октомври 2020 (за целия месец) – 441
починали за октомври 2021 – 529 (за 6 дни)

Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.

Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Габрово и Перник са ясни. Монтана и Сливен са кандидати за ниво 4. До края на седмицата и още области ще се кандидатират. Вчера писах е, че се очаква да се кандидатира една област, дето никак не ми се ще да е на ниво 4.

Виждате ли я добре – София-град. Това вече не е на добре.

Това вече не е на добре. Теорийката, дето сме го били преболедували ковида и сме имали колективен имунитет, отива в тоалетната. Нали не сте забравили, каквото ви писах – като мине вълната, тая теорийка ще я извадят от тоалетната, ще я увият в целофан и ще ви я пробутват за шоколад, щото цветът бил кафяв. Вервайте им.

Някои хора са склонни да подкрепят какви ли не жалки теории, за да оправдаят поведението си. Пред себе си. Пред мен не минава номерът.

Кърджали отиде в жълтата зона. Това развитие не е изненада при надигаща се вълна. Но, както съм им обещал, до края на седмицата там обстановката ще е относително спокойна.

Картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост потвърждава горните изводи. Заформя се много тъмно червена област в Западна България. Кърджали се очаква да поизлезе от оранжевата зона, но това е разбираемо – все пак вълната се надига.

Който е в тъмночервените области да внимава (ако желае, ако не желае, да прави каквото намери за добре).

На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Обаче нагазиха в зоната на дифузно разпространение на заразата.

Тоест, очаква се височка заболевоемост в тези 2 области в следващите 2 седмици. Затова, софиянци и пловдивчани, пазете си здравето (ако желаете, ако не желаете, правете каквото искате и ви пожелавам да не изтегляте късата клечка).

Базовото репродуктивно число днес е 1.144. Почти колкото вчера. Ядва се, обхватът на заразата се разширява, но бавно. Добре, че имаше първичен пик, та броят на излекуваните, оздравелите или кой както ги нарича, е голям, та здравната система се натоварва постепенно.

Има доста въпроси за вчерашното разсъждение защо не се очаква апокалипсис на 15 октомври. Технически няма време за това -до 15-ти октомври има 10 дни. За апокалипсис трябват 2 седмици с базовото репродуктивно число над 1.3.

До 15 октомври има само една седмица 1 (и един ден).

Има и друго – структурата на тази вълна – с първичен и вторичен пик играе срещу рязкото натоварване на здравната система. Защо? Ами тези, които се заразиха по време на първичния пик през септември, сега оздравяват.

А те не са малко. За да се натовари рязко здравната система, трябва да има рязко увеличение на броя на новите регистрирани случаи. С други думи, базовото репродуктивно числo трябва рязко да отиде около 2 и да стои там 10-ина дни.

Ами то това число никога досега не е било над 2 (по нашата методология, която добре отразява ситуацията в средата). Че е възможно числото рязка да скочи над 2 – възможно е. Но е силно невероятно, толкова невероятно, че този сценарий следва да се отхвърли.

Накрая две бележки. Най-напред предстои ми пътуване в чужбина. В най-голямата страна на света, където ще имам удоволствието да се поотдалеча от нашенските глупости и да си поприказвам със световни капацитети в областта на моделирането на поведението на групи от хора (нали знаете – това е в основата на успехите ми с моделите тук – не става само с голи математически уравнения, колкото и до са сложни, трябва и разбиране на душицата нашенска).

Та докато съм там, давайте хейтъри, измествайте Витанов, той съвсем сигурно ще си намери по-интересни занимания от това

да прави прогнози, заради които не е спал по цели нощи и получава само хули, заплахи и посегателства. Хайде какво спите – дългосрочните прогнози и прогнозите с числа съм ви ги оставил отдавна. Защо не се обаждате, че София-град се насочва към ниво 4.

Я каква слава щяхте да спечелите. Защо не казвате, че броя на активните случаи отива към 50 000. Излагате се, излагате се. Но от друга страна, Хари Селдън не би се учудил. На него теоремата на Витанов за некадърността на хейтърите му е известна.

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар