Home » Полезно » Връщат аналгин-хинина, който в годините на соца безотказно лекуваше куп вирусни инфекции
Връщат аналгин-хинина който в годините на соца безотказно лекуваше куп вирусни инфекции

Връщат аналгин-хинина, който в годините на соца безотказно лекуваше куп вирусни инфекции

Сподели новината

Златното лекарство на българите аналгин-хининът, което в годините на соца безотказно лекуваше куп вирусни инфекции, ще бъде върнато, разбра Скандални.

То бе окончателно спряно през 2012 г. тогавашния премиер Борисов коментира, че аналгин-хининът още през 2012 година е спрян. Днес обаче Агенцията по лекарствата ще вземе решение да разреши отново производството му.

„Националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров ме информира за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Професор Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус“.

„В следствие на изнесените данни, разпоредих на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Здравният министър незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.

В контакт сме с българските фармацевтични производители и те имат готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа“, допълни министър-председателят.

Междувременно заповедта на здравния министър вече е факт. Тя важи до второ нареждане и целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар.

Икономическият министър е докладвал на срещата, че днес във ведомството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат.

„Оказва се, че хининът е базово за лекарствата за коронавируса. Не казваме, че сме намерили лекарство. Да не се спекулира. Но при всички случаи е крачка напред и има положителен ефект“. И допълни: „След като професорите казват, че има положителен резултат, ние сме длъжни да произведем”.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар