Home » Свят » Българка снима в английски магазин, за да ни покаже разликата в цените на хранителните продукти / ВИДЕО
Българка снима в английски магазин за да ни покаже разликата в цените на хранителните продукти / ВИДЕО

Българка снима в английски магазин, за да ни покаже разликата в цените на хранителните продукти / ВИДЕО

Сподели новината

Читател на Sofia24.bg ни изпрати едно любопитно видео, което показва какви са цените на хранителните продукти в Англия. Българка, която живее на Острова, снима с телефона си в магазин на популярна хранителна верига.

Тя показва на всички нас, живеещи в България, какви са цените на хранителните продукти в Англия. Дамата спомена и с какво месечно възнаграждение трябва да направим сравнението. Това е все едно да получаваш заплата в България от 2000 лева и да пазаруваш на такива цени – 0.50 стотинки да е цената на една краставица и олио за 1.30 лева.

Припомняме, че петнадесета поредна седмица храните на едро поскъпват по стоковите тържища в края на първата седмица на февруари 2022 година (31 януари-4 февруари).Това показват данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 4 февруари е 1.886 пункта, спрямо 1.839 пункта към 28 януари или седмично поскъпване с 2.55%. Седмица по-рано, спрямо 28 януари 2022 г. е на ниво от 1.839 пункта и минимален ръст от 0.05%.

Седмичната равносметка показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 19 са поскъпнали, 4 са без промяна в цената и 11 са поевтинели.

При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива, от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 8, поевтинелите също са 8 и без промяна в цената са четири, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти – от минус 1.8% до плюс 4.8 на сто. На годишна база, спрямо 21 януари 2021 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на ориза.

При зеленчуците на седмична база всички са поскъпналите, като за тази група храни трендът е по-широк – от плюс 2.2% до плюс 14.6 на сто. На годишна база също поскъпналите са повече, единствено червеният пипер от внос е поевтинял.

При наблюдаваните от ДКСБТ плодове, обаче, поевтинелите са повече от поскъпналите, като трендът при тях по това време на годината е в тесни граници – от минус 2.7% до плюс 3.1 на сто. На годишна база всички са поскъпнали.

При млечните, месните, варивата и други храни на седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+4.8% до 0.22 лв./броя), следвани от зрелия фасул (+2.4% до 3.89 лв./кг), ориза (+1.8% до 2.29 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.0% до 10.18 лв./кг), кашкавала „Витоша“ (+0.7% до 13.47 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (+ 0.7% до 5.89 лв./кг).

Без промяна в цената са: брашното тип 500 (1.19 лв./кг), слънчогледовото олио (3.47 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (2.32 лв./бр.) и прясното мляко (1.86 лв./литъра).

Най-много е поевтиняла захарта (-1.8% до 1.60 лв./кг), следвана от лещата (-1.6% до 3.14 лв./кг), замразеното пиле (-0.7% до 4.40 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.7% до 4.25 лв./кг) и кравето сирене (-0.1% до 8.50 лв./кг).

При зеленчуците на седмична база най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+14.6% до 4.15 лв./кг), следвани от зрелия кромид лук (+6.5% до 0.82 лв./кг), доматите от внос (+4.9% до 2.58 лв./кг), краставици от внос (+4.8% до 3.25 лв./кг), червения пипер от внос (+4.3% до 2.43 лв./кг), домати оранжерийни (+3.2% до 2.61 лв./кг), зелето (+2.9% до 1.05 лв./кг), картофите (+2.4% до 0.84 лв./кг), морковите (+2.2% до 0.94 лв./кг). Цени на едро на зеленчуци на годишна база

При плодовете ДКСБТ отчита, че преобладават поевтинелите, като най-много са спаднали цените на мандарините (-2.0% до 2.00 лв./кг), следвани от лимоните (-2.7% до 1.80 лв./кг), портокалите (-1.2% до 1.61 лв./кг).

Поскъпнали са само ябълките (+3.1% до 1.34 лв./кг) и бананите (+1.3% до 2.31 лв./кг). Източник на данните е Държавна комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

Коментарите след видеото не закъсняха. От Скандални ви показваме само част от тях:

– Абсолютна истина е това но бай Ганьо си има девиз…..ГЛАДЕН ЛЯГАМ КУРНАЗ СТАВАМ.

– Аман от „специалисти“ по цените!А колко е ДДС на храните – защо не го споменава?

– Ейй не им омръзна на хората само с тези провокации. От години навсякъде в Европа, особенно в Англия, Нидерландия и Германия цените на стоките са по-евтини, от колкото в България. На който не му изнася и само мрънка, да си хваща самолета и да ходи в Западна Европа при ниските цени на храна. Но и там не всичко е супер качество. Аз лично съм бил в Нидерландия и мога спокойно да кажа, че тука тези прословути продукти за храна са в пъти по-качествени.

– Най-стресиращото, е че даже като се обърнат в левове, цените като у нас. Но тук средната заплата е 1000 лв, а не 2000 паунда. Ужас! Голяма спекула, голямо чудо!

– ХОРА….ще ви кажа само едно,(дано тази оФсъ го прочете) и то е ГОЛЯМ ПРАЗ.В мрачната и влажна Англия и пари да ми дават,без да работя,и един ден не бих стоял там.Имам мнооого приятели там и абсолютно всеки вика,че плодовете и зеленчуците са им по-евтино,НО БЕЗВКУСНИ.Само за готвене стават – еми да ти пикам на евтината цена. ТОВА са провокации от хора,които ВСЕ още се чудат да ли са напарвили правилния избор.Ами не са….камъка си тежи на мястото и ВИЕ дето бягате от родината си,никога,ама абсолютно никога няма да бъдете приети като равноправни хора с тамошните.ВИЕ ще сте като нашите мангали.Роби,работна ръка…..Ще кажете,роби ама с пари….хаахах,ами и това не е така.С тези пари по тяхните стандарти ще водите същото живуркане като тука.ТОЕСТ защо го правите…..въпрос без отговор.Човек понякога е притиснат от съдбата и няма друг избор свен да мигрира.НО такива дето само драскат и викат кооолко е яко там,а тук гадно….тези редове са за тях. Тъй че,хапвайте пластмасови доматки,НО евтини и сполай.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар