Home » Скандално » САЩ разследвали румънския ортак на Къро и BIRD Овидиу Семенеску за спекула и търговия с влияние
САЩ разследвали румънския ортак на Къро и BIRD Овидиу Семенеску за спекула и търговия с влияние

САЩ разследвали румънския ортак на Къро и BIRD Овидиу Семенеску за спекула и търговия с влияние

Сподели новината

“Овидиу от Швейцария” влиза в полезрението на Лаура Кьовеши, подозиран е за шпионаж, продавал държавни тайни на чужди разузнавания

Близкият авер на набедените “разследващи” журналисти Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от bird.bg, Овидиу Семенеску е бил разследван от Министерството на правосъдието на Съединените щати, както и от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) за потенциални нарушения на федералното законодателство. Сред тези “потенциални нарушения” са търговия с влияние и изграждане на добре смазана корупционна машина в САЩ, Румъния, Франция, и други страни от ЕС.

Като част от разследването Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е поискала от компанията на румънеца Apa Nova да предостави документи и информация, съобщава през 2017 г. румънската медия Profit.ro. Семенеску е задържан през 2015 г. по делото Apa Nova, заедно с бившия съветник на Сорин Опреску, Костин Беревояну, и бившия ковчежник на PNL, Влад Мойсеску. Той неофициално е представлявал, твърдят прокурорите, интересите на група компании, част от които е и Apa Nova, които са работили за повишаване на тарифите за водоснабдяване и канализация в Букурещ.

Името на Овидиу Семенеску изплува от скандалните записи, разпространени в безпрецедентната пресконференция на прокуратурата от 15 март т.г. Държавното обвинение освети скандалните връзки между подземния бос Къро, влиятелните олигарси “Цецо от Сърбия” (Цветан Василев) и доскорошният арестант “Бобока” (Пламен Бобоков), политици от “Продължаваме Промяната” и дори журналистите на BIRD Димитър Стоянов и Атанас Чобанов, влезли в задруга за присвояване на държавата.

Добре известният “герой“ на родния ъндърграунд с румънски и френски паспорт е бил разследван за корупция от самата Лаура Кьовеши, която по онова време е част от прокурорския екип на северната ни съседка, разбил мащабно ОПГ, целящо спекула с цената на водата.

“Овидиу от Швейцария”, както дружески го нарича бръснатата глава на BIRD Димитър Стоянов в телефонните си разговори с Красимир Каменов-Къро, през годините е заемал различни длъжности в румънското разузнаване и служби за сигурност, които са му осигурили тесни връзки с ключови европейски и световни престъпници и спекуланти. По настоящем аферистът пребивава постоянно в Швейцария, въпреки че има заповед за екстрадиция по обвинение за изнудване в особено големи размери. Предполага се, че днес Овидиу донася за швейцарските служби, срещу което си е издействал индулгенция от международен арест.

Семенеску върти бизнес в областта на недвижимите имоти, хазарта, HORECA, туризма, медиите и рекламата. Той е известен, тъй като е бил финансист на бизнес канала Money.ro TV, но също е имал бизнес с улични ламперии, който е управлявал чрез компанията Euromedia. От 23-те фирми, които той основава в Румъния, почти половината са дерегистрирани, като повечето от тях нямат нито законни приходи, нито са представяли задължителните отчети и баланси, допълват източниците ни от северната ни съседка.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар