img

И армията излиза на протест?

/
/
/

българска армияМинистърът на отбраната Николай Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана във връзка със заложените в проектобюджета за 2016 г. промени, които предвиждат ограничаване на социални права на военнослужещите от Българската армия. Това обявиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Основната тема на заседанието, което ще се проведе утре, 4 ноември, ще бъде съществуващата опасност предвидените промени да доведат до напускане на голям брой военнослужещи от Въоръжените сили.

Синдикатите на силовите ведомства открито се противопоставят на идеите за орязване на обезщетенията и привилегиите.

От Националния синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ написаха писмо от президента Константин Тренчев, председателя на парламента, премиера и министъра на отбраната, в което изразяват възмущението си от предложения бюджет за 2016 година.

„На практика, политиката в областта на доходите, е насочена към драстично намаляване на брутните възнаграждения на заетите в сектор ”Сигурност”. Приемането на бюджета, в този му вид, не е обсъждано от социалните партньори в НСТС и е ярко доказателство за фиктивен и недобронамерен социален диалог от страна на правителството. Към предложените допълнения липсват съдържателни мотиви, с които гражданите на страната следва да се запознаят предварително.

Евентуалните мотиви за икономии на финансови средства, противоречат със щедрите разходи за лицата, получаващи едновременно пенсии и заплата, назначени като висши и старши офицери в МО и БА – тези лица съвсем не са малко. Решението за бюджета за следващата година, не само че не реформира системата на МО и МВР, но на практика задълбочава проблемите, които тези системи имат.

Вземането на такива решения, може само да отблъсне младите висококвалифицирани хора, които желаят да служат на страната“, пишат синдикалистите.

Коментирай чрез Facebook
И армията излиза на протест?
5 (100%) 1 глас[а]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *