img
Home / Здраве / Как да предотвратим появата на камъни в бъбреците

Как да предотвратим появата на камъни в бъбреците

/
/
/
122 Views

Преди три години откриха на сина ми камък в уретера и го разбиха.

Сега ултразвукът показва малки песъчинки без ехо-сянка. Лекарят предписа биологичноактивни добавки. Интересува ме доколко ефективни са тези добавки? Какво ще препоръчате по отношение на храненето? Добре ли е да пие минерална вода?

Павлина Желязкова, гр. Русе

Ефективността на такива добавки е под въпрос, научи skandalni.

Бихме препоръчали на вашия син да си прави изследване с ултразвук на бъбреците на всеки шест месеца до една година и общи изследвания на урината.

Два пъти в годината е полезно да се пият диуретични билки в продължение на 10-14 дни: готов аптечен комплекс от билки за бъбреците, отвари от пача трева, хвощ, овес. Добре е също да се подложи на лечение в санаториум.

За появата на уролитиаза има поне пет-шест теории, сред които: наследствена предразположеност, възпалителни заболявания (пиелонефрит, цистит), хранителни особености и нездравословна екология. Подобна разнопосоченост в мненията подсказва, че проблемът не е напълно изяснен.

Затова на лекарите им е трудно да отговорят на пациент, който пита: защо се образуват камъните и какво да направя, за да предотвратя това.

Специалистите говорят за уролитиаза, вместо просто да кажат: камъни в бъбреците, пикочен мехур, уретери. Защо? Защото трябва да се борят именно с резултатите от болестта – образуването на камъни. Те могат да бъдат премахнати, но е трудно да се лекува самата уролитиаза.

Дори стриктното спазване на определени правила в храненето (всеки вид камъни налагат употребата на определени храни) няма да спре по-нататъшното образуване на камъни, а само ще забави процеса.

Изпадането в крайности по отношение на диетите влошава качеството на живот и е трудно да се спазва. Синът ви трябва да ограничи пикантните, мазни храни, алкохола, които влияят неблагоприятно върху работата на бъбреците.

И основната препоръка е да пие повече течности, основно чиста вода – това значително намалява скоростта на образуване на камъни.

Особено важно е да се пие много вода през лятото, когато с потта и дишането се губи голямо количество течност. Практиката показва, че през лятото броят на пациентите с уролитиаза се увеличава, а през есента и зимата идват много мъже с простатни заболявания – аденом, простатит, жените – с цистит.

За урологични пациенти се препоръчва преварена, а не минерална вода, въпреки че много хора я намират за по-полезна. Само напълно здрав човек може да пие спокойно, без да се притеснява за здравето си минерална вода. Богатата на природни соли вода ускорява растежа на камъните.

Здравето

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *