img
Home / Живот / Навечерието на Хелоуин или утрото на Народните будители

Навечерието на Хелоуин или утрото на Народните будители

/
/
/
112 Views

В нощта на 31 октомври срещу 1 ноември в американските и канадските домове на прозорците се запалват тиквени фенери, а в магазините най-търсената стока са бонбоните и лакомствата, припомня skandalni.

Децата чакат с нетърпение този празник, наречен Хелоуин, за да могат да се маскират в костюми и да тръгнат по останалите домове, за да получат лакомства. С всяка година този празник навлиза все по-настъпателно и в българските семейства. Макар Вси Светии да не е в календара с традиционните български празници, много от родителите купуват костюми на децата си, само за да ги зарадват.

Откъде идва традицията

Древните келти празнували своята Нова година – Samhain (Самейн), на 1 ноември. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, запалвани от жреците. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни.

На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

Днес в празника присъстват и ябълкитe, орехите, черните котки, магията на Самейн, духовете, привиденията, скелетите и черепите от деня на Вси светии и Деня на всички души. Всичките три дати – навечерието на деня на Вси светии (31 октомври), самият ден и следващият Ден на душите се наричат още и Hallowmas. Празнуването на този ден по непостижим начин съчетава езическата мистика с християнската.

Навечерието на Хелоуин и утрото на Народните будители

В България празникът се застъпва с Деня на народните будители. Патриотично настроени шуменци отправиха многобройни призиви, да не се празнува празник, който не е български и да се акцентира върху предстоящия национален.

24shumen.com проведе анкета: Какво ще празнувате: Хелоуин или Деня на народните будители? 80% от анкетираните заявиха, че ще честват националния празник. „Нямам нищо против ничий празник. Опитвам се да съм толерантна.

Не празнувам Хелоуин,защото не е български празник, не е моят празник, а и го чувствам натрапен от медиите”, посочи една от анкетираните. 15 % от запитаните пък ще празнуват Вси Светии. Останалите 5% ще честват и двата празника. Независимо от това, какви са обществените нагласи, децата от „Алдора“, заедно с формации към Младежкия дом и доброволци от Младежкия червен кръст ще спретнат парти с костюми, тази вечер от 19.30 часа в Младежки дом, където са поканени всички, които искат да се позабавляват в призрачната нощ.

Източник: 24shumen

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *