img

Нов коалиционен скандал! РБ търсят Борисов за извинение, той не им отговаря!

/
/
/

реформаторски блокСтотици позвънявания и SMS-и от реформаторите получи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след нощта на балотажа. Причината е, че след дузината непремерени изказвания и статуси във Фейсбук, които разиграха десните в Плевен, Борисов им направи остра забележка да се „смирят и да започнат повече да работят“. А ключовата реплика „Ваше превъзходителство, Плевен падна!“ заради победата на кандидата на РБ Георг Спартански даде повод на министър-председателя да призове лидерите от Блока да се смирят. И да се хващат на работа заради стабилността на държавата.
В нощта на балотажа Борисов поиска извинение от лидерите на коалиционните партньори на ГЕРБ. Но вчера десетките позвънявания от тяхна страна не срещнали отговор от премиерския телефон, съобщава „Стандарт“.

Безуспешни останали и опитите на съпредседателите на Блока да се видят тет-а-тет с Борисов. В неделя вечерта премиерът допълни, че правителството както досега ще работи с всички кметове без значение от политическата им принадлежност. „За Плевен положих огромни усилия да загубим този град, заради което ми се сърдят съпартийците, но го направих заради толерантността“, коментира Борисов. И публично разкритикува кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Димитър Стойков за калпаво направените велоалеи из целия град, които станаха хит в социалните мрежи.

След като посече Стойков и даде да се разбере, че умишлено не е отишъл да го подкрепи, Борисов подчерта: „Плевен паднал, дали щеше да падне, ако бях там!? Да се пробваме на парламентарните избори да видим дали ще падне!? Максимално дърпах юздите на партията да не постигне дори по-големи резултати“. И заключи по посока на Блока: „Пази Боже, да има пресконференция, на която се хваля за един областен град“.

Първият опит за извинение вчера дойде от лидера на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева: „Хората не са крепости. Да оставим сравненията с миналото“, каза Кунева пред Нова тв и така се разграничи индиректно от парливия статус на Москов във Фейсбук. „Не сме в ситуация на две империи, които плячкосват един град, нито пък сме в ситуация в Средновековието, когато можем да кажем на хората къде да насочат своя глас“, каза още тя. „Напротив, плевенчани са достойни хора, които мислят и знаят как да бъде управляван градът им“, отбеляза Кунева. И се опита да влезе в тона на министър-председателя: „Оттук нататък трябва да се направи стабилно мнозинство в местния парламент и да започнат да се решават проблемите на Плевен“.

След това Кунева влезе в ролята си на част от кабинета и отбеляза: „Тези избори показаха, че хората искат реформи и ги очакват от Реформаторския блок. Нашата голяма задача, заради която хората ни подкрепиха, е да има реформи в здравеопазването, образованието. Искам спешен разговор за антикорупцията“. По-късно лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че „реакцията на статуса не смята да коментира“. И допълни: „Безспорно е обаче, че за ГЕРБ е ново предизвикателство ние да станем втора политическа сила. Ново и трудно. Въпреки значителното им превъзходство“. На въпрос кой на кого трябва да се извини за грубия тон, черния PR – ГЕРБ на РБ или РБ на ГЕРБ, Кънев заяви: „Мисля, че кампанията е зад гърба ни. Поздравяваме победителите и работим“.

Резултатите:

ГЕРБ спечели 11 от 14-те балотажа на кметските избори в областните градове. Така общо 21 от 27-те областни центрове ще бъдат управлявани от кметове на партията на Бойко Борисов. На втори тур ГЕРБ победи в Пловдив, Хасково, Шумен, Силистра, Търговище, Сливен, Ловеч, Враца Разград, Перник. БСП не печели в нито един от големите градове. Реформаторският блок извоюва победа в Плевен и Добрич и така кметовете в областните центрове, подкрепени от блока, стават четирима. Независимият Тодор Попов спечели в Пазарджик. ДПС вече има един кмет в областен град – Кърджали, избран на първи тур.

Коментирай чрез Facebook
Нов коалиционен скандал! РБ търсят Борисов за извинение, той не им отговаря!
5 (100%) 1 глас[а]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *