img
Home / Здраве / Отказваме захарта, но какво се случва с тялото тогава

Отказваме захарта, но какво се случва с тялото тогава

/
/
/
54 Views

Привържениците на доброто хранене отдавна приравняват любовта към захарта с влиянието на най-мощната дрога, научи skandalni.

Ако все още се съмнявате, опитайте се временно да се откажете.

Учените са доказали, че по време на храненето със сладкиши в човешкия мозък се активират същите центрове, както при употребата на кокаин, а сладкото пристрастяване се появява много по-рано.

Лекарите са категорични: консумацията на захар трябва да бъде намалена колкото е възможно повече или напълно да се изостави. Добрата новина е, че хората наистина могат да го направят и положителният ефект няма да отнеме много време.

Какви промени ви очакват след отказ от захарта – вижте по-долу.

Важно е да се знае, че обикновено усещането за ситост се появява 20 минути след хранене. Същата е историята със сладкишите: оставяйки настрана ароматизираните захаросани зърнени храни, шоколадов бар или чаша пакетиран сок, в началото ще почувствате прилив на гордост, а по-късно – енергия.

Интересен факт: за да оцелеете при „отказ от захар“, трябва да изчакате няколко дни. Да, в първия ден ще загубите настроението си и ще искате два пъти повече сладко от обикновено. Но след като спечелите тази малка победа, ще забележите, че не е толкова трудно да погледнете към сладкишите, а промени в настроението ви да няма.

В продължение на няколко дни жадуването за шоколадови бонбони и торти буквално ще ви подлуди и ще изпрати на мозъка ви всякакви аларми. В крайни случаи това може да доведе до депресия.

Но си струва да знаете, че когато се опитате да „прихванете“ тъгата, рискувате отново да попаднете на „порочния“ път. Всичко това се дължи на погрешното схващане, че сладките действат като антидепресант, което не е вярно. Захарта стартира производството на кортизол в организма – хормонът на стреса, поради което мнозина са изправени пред безсъние и други свързани с това последствия.

Още от училищните времена всеки от нас е научил, че шоколад преди теста е основно и питателно средство за мозъка. Но малко хора знаят, че излишната захар може да наруши връзката между мозъчните клетки и да понижи концентрацията ви. По този начин отказът от захар ще повлияе положително на паметта ви и ще ви направи по-концентрирани, пише zdrave.to.

Марица

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *