img
Home / Живот / Радев избухна с остри критики срещу кабинета

Радев избухна с остри критики срещу кабинета

/
/
/
510 Views

Президентът Румен Радев отправи сериозни критики към правителството във връзка с подготвяната сделка за покупка на изтребител Ф-16 със САЩ, научи skandalni. Според държавния глава последното предложение от американска страна предвижда сериозно намаляване на бойните възможности на изтребителите, които България ще закупи.

Румен Радев смята, че Ф-16 е изключително модерен самолет, с много големи бойни способности. Предложението от американска страна обаче предвижда сериозно орязване на оборудването на самолетите, които ще вземем от янките.

„След опорочената процедура за избор, с мотив – малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой, все още скъпи, но с жестоко орязани способности самолети. Американците няма да финансират изграждането на оперативно летище, а необходимите разходи за „Граф Игнатиево“ ще бъдат изцяло за наша сметка, предупреди президентът пред БНТ. Бойните машини ще бъдат оборудвани със символичен брой ракети въздух-въздух“, коментира президентът, който иначе преди години открито хвалеше способностите на машината и заявяваше, че армията ни се нуждае или от Ф-16, или от шведския „Грипен““

„Българското правителство не е подготвено по отношение на американското законодателство и проявява наивност и непознаване на програмата за продажби на военна техника в чужбина“, допълни президентът Радев. Според него накрая сделката ще бъде на гърба на военните летци и техници, които ще трябва да изпълняват бойни задачи с неподходящо оборудване, и на българския народ, който ще плати за новите самолети, без да получи адекватна защита.

В коментар по вътрешнополитически теми Румен Радев поясни защо Корнелия Нинова е единственият партиен лидер, който е получил публична подкрепа от президент, той отговори, че всяка опозиция била жизнено важна за демокрацията.

Държавният глава коментира и жежката тема за крутото намаляване на партийните субсидии, като каза, че е „за“, но от думите му стана ясно, че не е съгласен те да паднат на 1 лев за глас от 11 досега.

lupa

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *