img
Home / Скандално / Скандал с филм за Наим Сюлейманоглу: Пускат фалшиви кадри от затвора в Белене

Скандал с филм за Наим Сюлейманоглу: Пускат фалшиви кадри от затвора в Белене

/
/
/
418 Views

Внушават, че легендарният щангист е лежал зад решетките, научи skandalni.

Нов скандал назрява с филма за Наим Сюлейманоглу, показа проверка.

Излезе трейлърът на лентата, която се снима от турската продуцентска компания „Студия за дигитални изкуства“. Във филма, продуциран от звездата на турското кино Мустафа Услу, се виждат кадри от затвор, като зад решетките десетки пандизчии развяват снимката на Наим и бели чаршафи и видимо се радват на успехите му.

Върху затвора ясно се вижда надпис „Белене“ и по всичко личи, че пандизът според филмовото внушение трябва да бъде този в Белене.

Проверката на медията ни показа, че турски филмов екип не е влизал за снимки в мястото за лишени от свобода на остров Персин край Дунав. Нещо повече – молбата за снимки в затвора не е била удовлетворена.

„Със сигурност сградата на кадрите не е затворът в Белене. Такива арки и цветове тук няма, а ако някой екип е снимал вътре в коридорите, а и отвън, със сигурност щях да знам“, сподели пред „България Днес“ началникът на затвора в Белене старши комисар Павлин Камбуров, докато гледа официалния трейлър на филма.

Остава отворен въпросът защо единствените кадри от родната страна на Наум Шаламанов, преименуван по време на Възродителния процес на Наим Сюлейманоглу, са от затвора в Белене и какво общо има световният шампион по щанги с пандиза, след като никога не е лежал там нито той, нито някой от неговото семейство или приближени.

Скандал с филм за Наим Сюлейманоглу

Кадри от затвора в Белене, под които на английски е изписано, че Наим е „Турският Херкулес“

Скандал с филм за Наим Сюлейманоглу Скандал с филм за Наим Сюлейманоглу

„Това би означавало една много лоша асоциация. Възможно е от екипа да са снимали друга сграда или затвор, но със сигурност не и при нас. Може да е някакъв колаж или да са нарисували самия надпис „Белене“. Какво общо има Наум Шаламанов със затвора в Белене?“, озадачено попита старши комисар Камбуров.

Още по-шокиран от разпространените кадри остана шефът на българските щанги Неделчо Колев, който познава от малък Наим и не може да си обясни екранното внушение с пандизчиите, ликуващи в килиите.
Скандал с филм за Наим Сюлейманоглу
Неделчо Колев

„Аз съм против това. Как е възможно? Помня Наим още като малък, когато започна да тренира. Никога не е лежал в Белене. Вижте какви политики се прокарват чрез този филм. Външно министерство може да се заеме със случая и да излезе с официална нота до турската страна“, сподели пред вестника Колев и добави, че световният шампион по вдигане на тежести е роден в момчилградското село Птичар и до 17-ата си годишнина живее и печели за родна България.

Хаят ван Ек, който играе ролята на покойния щангист

Още на 4 декември 2018 г. „България Днес“ алармира, че по предварителен план лентата трябваше да носи името „Турският Херкулес“. Няколко месеца по-късно в трейлъра заглавието е променено на „Джобният Херкулес – Наим Сюлейманоглу“. Въпреки това в самия филм щангистът от село Птичар все пак е наречен „турският Херкулес“.

В ролята на легендарния щангист се превъплъщава 16-годишният холандец Хаят ван Ек, чиято майка е туркиня, а баща му е холандец. Младият актьор живее от 6-годишен в Турция.

„Нашият филм ще има послание на почит към паметта и заслугите на Наим Сюлейманоглу. Той достига такива върхове в тежката атлетика, които не са покорявани от никого досега нито в Турция, нито по света“, посочват от продуцентската компания и допълват, че сюжетът е консултиран с Мухаррем Сюлейманоглу – брата на Наим, който също е щангист и треньор.

Легендарният щангист почина на 18 ноември 2017 г. в болница в Истанбул на 50-годишна възраст. Той бе приет по спешност през октомври заради бъбречна недостатъчност и претърпя трансплантация. Седмица преди да си отиде, щангистът бе опериран от мозъчен кръвоизлив.

Щангистът печели три олимпийски титли, седем пъти е световен шампион и 46 пъти подобрява световни рекорди във вдигането на щанги.

На европейското първенство през 1984 г., докато все още вдига за България, Наим вдига три пъти личното си тегло, откъдето идва и прякорът му Джобния Херкулес.

Наим е една от младите надежди в школата на Иван Абаджиев, но по време на т.нар. Възродителен процес – принудителната смяна на имената на българските турци, трябва да смени името си – става Наум Шаламанов.

По време на състезание за световната купа в Мелбърн, Австралия, през 1986 г. изчезва. По-късно става ясно, че бягството му в Турция е подготвено предварително. Тогавашният президент Тургут Йозал изпраща самолета си за него и Наим веднага получава турско гражданство.

В Турция е посрещнат с почести, приема името Наим Сюлейманоглу и продължава спортната си кариера за Турция. България получава 1 250 000 долара компенсация. Става олимпийски шампион през 1988, 1992 и 1996 г.

Връща се в България 14 г. по-късно, тогава споделя: „Смениха ми името и това беше основната причина да избягам. Трябваше да го направя, защото един човек не може да живее до 19 години като Наим, а след това да стане Наум! Такова нещо не помни човешката история!“.

През 2000 г. прекрати спортната си кариера. По-късно направи опит да влезе в политиката. Беше кандидат-депутат от турската Партия на националистическото действие през 2007 г.

През март т.г. Наим Сюлейманоглу бе отново в България, за да се поклони пред своя треньор Иван Абаджиев.

Сунай Халил, кмет на Момчилград:

Прави се внушение за Възродителния процес

„С кадрите със затворниците в Белене вероятно се прави внушение заради Възродителния процес. Именно заради него Наим бяга в Турция и започва да се състезава за южната ни съседка.“

Това коментира пред „България Днес“ кметът на Момчилград Сунай Халил. Той е категоричен, че трябва да се отдаде дължимото на живота и победите на щангиста в родна България.

„На 10 юли пристига филмов екип от 110 души от Турция, който ще снима в Момчилград и родното село на Наим – Птичар. Изключително мащабна организация. Помолиха ме за съдействие за хотел. В нашия град има един, който може да ги побере, но собственикът отказа, тъй като има много ангажирани сватби, кръщенета и други мероприятия. Затова вероятно ще отседнат в Кърджали“, разказа още пред вестника Халил.


Сунай Халил

Екипът ще остане около три седмици в Родопите за снимки. Присъствието им ще съвпадне и с откриването на паметник на Наим пред спортния комплекс в Момчилград, който носи неговото име.

„Ще бъде целият от бронз. Самият Наим ще е висок 220 см. Ще има зад него колона, висока 440 см. Върху тези два метра разлика във височината ще се изпишат успехите на щангиста. Постаментът вече е готов. Откриваме го или на 26, или на 27 юли, за да има повече хора“, разкри още кметът на Момчилград.

bgdnes.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *