img
Home / Скандално / Скандално! Върховният административен съд отмени минималната заплата за 2015 година

Скандално! Върховният административен съд отмени минималната заплата за 2015 година

/
/
/
310 Views
Минимална работна заплата
Увеличение на заплатата, ама друг път

Върховният административен съд (ВАС), отмени постановлението на Правителството за размера на минималната работна заплата за 2015 година.

Причината за тази отмяна е непровеждането на съгласувателната процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), която по закон е задължителна.

Делото бе заведено от национално представителни работодателски организации Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според ВАС, предвидените в Кодекса на труда задължителни консултации в рамките на НСТС са част от процедурата по създаване на съответния нормативен документ.

Съдиите от ВАС подчертават, че обсъждането на правителственото постановление за нов размер на минималната работна заплата в Комисията по доходи и жизнено равнище към НСТС, в никакъв случай не освобождава Министерския съвет от провеждането на задължителните консултации в рамките на съвета.

Възражението на жалбоподателите, че обсъждането на проекта на Закон за държавния бюджет се отнася само до размера на минималната работна заплата на държавните служители, но не и към размера на минималната работна заплата за цялата страна, бе прието за основателно от ВАС.

Според съда, изискването за консултиране не може да бъде заместено от проведените консултации по Закона за държавния бюджет.

В мотивите на ВАС пише още, че фактът, че Министерския съвет не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации, не значи, че не трябва да бъде спазена процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт, а тя не подлежи на разширено тълкуване от страна на издателя на самия акт, а се спазва толкова стриктно, колкото е предвидено от законодателя.

Върховните съдии са на мнение, че несъгласуването на проекта за постановление е съществено нарушение на административно – производствените правила и само по себе си е достатъчно основание за отмяна на решението на Правителството.

Решението на ВАС може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред 5-членен състав на ВАС.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *