img
Home / Здраве / Специалисти: Ако сте на 2 метра от болен, може да пипнете коронавируса! Никой лекар не може да го различи от грипа

Специалисти: Ако сте на 2 метра от болен, може да пипнете коронавируса! Никой лекар не може да го различи от грипа

/
/
/
110 Views

Най-големият проблем в борбата с коронавируса, от който светът е в паника, е, че не е ясно как точно се предава, коментират наши специалисти, научи skandalni.

„Очевидно въздушно-капковият механизъм е ефективен и хора, които са на 2 метра от болния, могат да се заразят“, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Всеки ден имаме случаи на хора, които улавяме с повишена температура на летищата. Проверяваме откъде идват и откъде са минали, ако се наложи, ги настаняваме в инфекциозни отделения“, добави той.

„Всяка година новите щамове на грип идват от Югоизточна Азия. Причината е, че контактът между хора и животни е много близък, температурите са много високи и хигиенните условия не са много добри“, категоричен е д-р Кунчев.

„Никой лекар не може да различи коронавируса от грипа, тъй като симптомите са еднакви. Важна е епидемиологичната анамнеза – да си бил там или да си контактувал с хора, които са били там“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Ангел Кунчев посочи, че това е трети коронавирус. При първите два смъртността е била много по-голяма – близо 30%, а сега е под 2%.

Типични за коронавируса са следните симптоми: треска (с температура), суха кашлица, задух, болки в мускулите, умора и отпадналост. По-рядко срещани симптоми са главоболие, храчене на кръв, разстройство.

Ретро

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *