img

Учен обяви сензационно: Земният живот е започнал на Марс

/
/
/

марсНалице са доказателства, че земният живот може да е започнал на Марс. Водещ учен твърди, че един от елементите с изключителна важност за възникването на живота е съществувал единствено на повърхността на Червената планета, пише The Guardian, цитиран от „Фокус“.

Геохимикът проф. Стивън Бенър смята, че “семената” на живота са пренесени на Земята чрез метеорити, изхвърлени от Марс при космически сблъсък или вулканично изригване. Като доказателство той посочва окислената форма на минерала молибден, за който се смята, че е катализаторът, помогнал на органичните молекули да се превърнат в първите органични структури.

“Само при висока степен на оксидация молибденът е бил в състояние да повлияе на формирането на живота”, казва Бенър. “Тази форма на молибдена не е съществувала на Земята, тъй като преди три милиарда години на повърхността на Земята е имало съвсем малко кислород, но на Марс имало достатъчно. Това е още едно доказателство, подкрепящо тезата, че животът по-скоро е дошъл на Земята с марсиански метеорит, а не е започнал на тази планета.”

Всички живи организми се състоят от органична материя, но само добавянето на енергия не е достатъчно, за да могат органичните молекули да създадат живот. Оставени сами на себе си, органичните молекули се превръщат в нещо, което по-скоро прилича на асфалт или катран, казва проф. Бенър. По думите му “определени елементи могат да контролират склонността на органичните материали да се превръщат в катран, особено молибденът и борът, и затова се смята, че минералите, съдържащи двата елемента са фундаментални за възникването на живота.” Анализ на марсиански метеорит показва, че на Червената планета има бор, а вероятно там е имало и окислена форма на молибдена, изтъква проф. Бенър.

Коментирай чрез Facebook
Учен обяви сензационно: Земният живот е започнал на Марс
5 (100%) 1 глас[а]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *