img
Home / Скандално / ВНИМАНИЕ! Нова измама: Крадат профили във Фейсбук, а след това рекетират познати на жертвата!

ВНИМАНИЕ! Нова измама: Крадат профили във Фейсбук, а след това рекетират познати на жертвата!

/
/
/
326 Views
Фейсбук измама
Нова измамна схема плъзна из Фейсбук

Репортаж на Нова тв излъчи нова измама в страната. Потърпевши са собственици на профили във Фейсбук, от които хакери пращат съобщения, в които молят да им преведат пари.

31-годишната Вероника Цветанова разбрала, че до нейните приятели са изпратени съобщения с молба за пари по спешност от нейно име. Въпросните суми са в размер на 500-600лв, а съобщенията са от нейно име в социалната мрежа. Въпрос на доверчивост е пари да бъдат изпратени, защото всичко изглежда съвсем нормално.

Хакерите действат елементарно – влизат в масива данни, променят настройките на публично работещ рутер и пращат съобщения от името на собственика на профила. Това обясниха спецовете по компютърни престъпления.

Измамниците пращали сметка в чужда банка, по която да се превеждат сумите, а титулярът й е лице от чуждестранен произход. Това е добре обмислена схема и работи именно, защото самите потребители във Фейсбук нехаят по отношение на защитата на профилите си.

Преведените пари се взимат от измамниците, а сумите се връщат от собственика на профила, който уж е поискал сумите. В България със сигурност има много пострадали, но по-голямата част от тях не подават жалби в полицията, споделят експерти. Техният съвет е да се използват възможностите за защита на личните данни в интернет.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *