img
Home / Скандално / Жена с увреждания връща пари на НОИ

Жена с увреждания връща пари на НОИ

/
/
/
56 Views

51-годишна жена твърди, че местното представителство на Националния осигурителен институт я е лишило от борса и болнични, научи skandalni.

Накарали са я да връща пари, които е взела по време на боледуването си. Диана Иванова от Плевен работи от няколко години в шивашки цех, но вече е с увреждания. Скоро ще започне да получава пенсия поради този факт. Нейната история започва в първия работен ден на годината. Преназначена е в последния ден на миналата година в нова фирма на стария си работодател.

„На 2 януари се яви на работа. Направихме инструктажи, както си е в трудовото законодателство. Обаче към 10 часа ми се оплака, че има болки в коляното и ме помоли да я освободя, за да отиде на лекар и да види какво се случва“, каза бившият работодател на Диана Иванова – Панайот Дишков. „Наложи се да бъда оперирана през януари, тъй като скъсах вътрешен и външен менискус.

В продължение на 4 месеца бях по болест и не можех да използвам болничен, защото се оказа, че фирмата фалира и бях съкратена и пратена на борсата“, каза още Иванова. Докато е по болест, от НОИ изплащат редовно обезщетение на Диана. След това одобряват тя да получава 10 месеца, т.нар. „борса“.

„Първата борса си я взех и когато отидох за втората, установих, че няма такава – беше спряна“, заяви Диана Иванова. От НОИ-Плевен обясняват на жената, че борсата й е спряна, защото на 2 януари – денят, в който постъпва в болница, нейният работодател не й е платил осигуровката и дължимото за деня. „Казаха ни, че трябвало да я водим във ведомостта, че е дошла на работа и да платим осигуровка в този ден, но тя ми се обади, че от 2-ри е болничен.

Няма как в един и същи ден хем да си на работа, хем да си в болничен“, обясняват от фирмата на Диана.

Държавата кара жената и вече бившият й работодател да върнат сумата от 1600 лв. – малка за едни, но жизнено необходима за 51-годишната жена. Въпреки обжалването на постановлението, то е потвърдено.

На запитване към НОИ получихме отговор, в който се казва, че Диана Иванова реално нямала нито един работен ден при осигурителя и не попада в групата на осигурените лица. В същото време пък е установено, че не ставало дума за неплащане на осигуровки от страна на работодателя, а за неистинност на подадените от него данни. Затова и искът за възстановяване на средствата е към него, а не към жената. От тези противоречия между държава и работодател страда само Диана, която е лишена от цялата си борса. „Как да живея, като аз съм на квартира, с 250 лв. наем?

Отпускат ми някаква пенсия, която не е готова още и е 180 лв. Имам болна майка на 87 години – инвалид с чужда помощ. Нейната пенсия е 360 лв., а като платя 250 лв. квартира. Четвърти месец съм без лекарства. Лошото е, че не се оправям, а се влошавам“, заяви Диана Иванова.

Тя и бившият й работодател обжалват постановлението на НОИ в Административния съд.

ПИК

Коментирай чрез Facebook

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *