Home » България » Предлагат шофьорска книжка да се взема и без 8-ми клас
Предлагат шофьорска книжка да се взема и без 8-ми клас

Предлагат шофьорска книжка да се взема и без 8-ми клас

Сподели новината

Да отпадне изискването шофьорска книжка да се взема при завършено поне основно образование, предлага депутатът от ДПС Ремзи Осман.

Изискването кандидат-шофьорите да имат завършен осми клас беше записано в последните промени на Закона за движението по пътищата, които бяха приети преди няколко месеца. Според Ремзи Осман този текст трябва да отпадне, тъй като такова условие няма в нито една страна членка на Евросъюза.

От друга страна това създавало неравнопоставеност между шофьорите, защото за тези, които искат да изкарат книжка в България, съществувал образователен ценз, а такъв нямало за кандидат-шофьорите в Европа. Шофьорска книжка, издадена в Евросъюза, пък важала и за българските пътища.

Друга неравнопоставеност имало и заради факта, че преди последните промени в закона незавършилите основно образование можело да шофират, докато след приемането им неграмотните нямали такава възможност.

Според депутата от ДПС в никакъв случай не можело да се твърди, че най-големите нарушители по пътищата са шофьорите без основно образование, както и че те не можели да вземат теоретически и практически изпит.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар