Home » България » Мария Цачева, собственик на пекарна: Ако бизнестът ти започне да фалира, ставаш и работиш по 18 часа на ден
Мария Цачева собственик на пекарна: Ако бизнестът ти започне да фалира

Мария Цачева, собственик на пекарна: Ако бизнестът ти започне да фалира, ставаш и работиш по 18 часа на ден

Сподели новината

В този проект ви разказваме за Бизнес академията за стартиращи предприемачи (BASE).

Тя е безплатна обучителна програма, а лекторите са успешни предприемачи, които споделят своя опит и знания с участниците.

По време на курса желаещите научават как да развият своя бизнес идея или как да си измислят такава. Експерти им обясняват как да проучат пазара, да направят добра маркетингова кампания и да подредят финансите си. Обучението предлага и набор от практически лекции, които могат да се изтеглят от интернет страницата на BASE

Ако имате идея за бизнес и искате да станете предприемач, запишете се за участие в академията BASE – Бизнес академия за стартиращи предприемачи, на https://baseprogram.bg/. От сайта може да изтеглите и безплатно учебника за лекциите.

Днес от Скандални ви представяме една от участничките в BASE – Мария Цачева, която е собственик на пекарна. Тя е успяла да развие успешен бизнес, след като е посетила академията, а сега отговаря на въпроси пред “24 часа”, за да разкаже за най-важните решения пред един начинаещ предприемач.

До момента през бизнес академията са преминали групи в 9 града, има 206 завършили с успешен старт на 58 нови бизнеса. В момента завършват групите в Ловеч, Панагюрище, Антон, Плевен и Козлодуй.

На 12 септември предстои старт на академията и в Смолян, а скоро ще има курсове и в София, и Варна.

Програмата се подкрепя от Фондация “Америка за България”, която работи с различни организации в страната.

Мария е и учителка по география

Мария Цачева обича приключенията. Дълги години е в САЩ със семейството си, но през 2017 г. решава, че иска по-спокоен и различен живот. Въпреки реакцията “вие луди ли сте, ние се чудим как да спечелим зелена карта за Америка, а вие оттам се прибирате”, Мария следва импулса си и се завръща в родното си село Чавдар, за да отвори пекарна. Макар мъжът ѝ да е механик, а тя учителка по география, не се спират. Мария не се отказва и от другото си призвание и тази година се завръща в училище. Не само дава на децата знания за света, но и ги води на екскурзии, кани известни личности, които разказват историята си пред учениците. А с много от тези хора се познава от времето, в което е била синоптик в БНТ. Днес тя е и общински съветник в Чавдар, както и читалищен деятел.

– Г-жо Цачева, вие сте успели да развиете успешен бизнес. Разкажете с какво се занимавате.

– Моят бизнес е много млад, само на 3 години. Имаме пекарна в родното ми село Чавдар. Предоставяме и кетъринг. В момента заради коронавируса столовете в училищата близо до нас не работят и ние им доставяме храна. Снабдяваме всеки ден и стола на “Дънди прешъс металс”, който също затвори. Той докарваше храна и на болницата в Пирдоп, така че сега и тя е наш редовен клиент.

В пекарната създадохме и един курс за здравословно хранене за децата от Чавдар – “Изяж дъгата”, защото колкото цветове има в дъгата, толкова трябва да има в нашата чиния, учим се да разчитаме етикетите и кои са вредните съставки в храните.

Ние сме хляб и зрелища, тази житейска максима държи хората – трябва и тялото, и окото да е нахранено.

– Трудно ли се прави собствен бизнес в България и от какво се нуждаят предприемачите у нас?

– В началото е нужно да имат капитал, за да са готови да посрещнат нуждите на стартиращия бизнес, за разработването му трябва поне една година, което хората не го планират. Да имат ясна стратегия, не всеки път този бизнес план, който се пише, остава същият – нещата се оказват много по-различни понякога и трябва да имат план Б. Например ние видяхме, че не продаваме толкова хляб, колкото сме заложили, и аз реших да пробваме с американски бургери, което го няма в района. След това видяхме, че няма кетъринг. Трябва да намериш ниша, да се адаптираш към ситуацията.

– Имахте ли вече идея с какво искате да се занимавате, когато се включихте в програмата?

– Включих се, след като отворихме пекарната. През 2018 г. при мен дойде Десислава Чалъмова от Индустриален клъстер “Средногорие”, кметът я беше изпратил да си купи хляб. Така се запознахме и тя ме покани да участвам в BASE, тя ми поръча първия кетъринг за откриващото събитие на програмата.

– Кои бяха най-важните неща, които научихте от лекциите на BASE?

– Като стартиращ бизнес съществуваше уплахата какво ще стане, ако той не върви. Най-важният урок беше, когато попитах един от лекторите какво правите, ако бизнесът започне да фалира. Той ми каза: Ами ставаш и започваш да работиш по 18 часа на ден, за да оправиш нещата. И когато моят бизнес тръгваше надолу, аз го правех и винаги си повтарям, че няма да е все така – това е другото, което научих като послание. Чисто мотивационно това е много важно за един стартиращ малък бизнес.

И когато моят бизнес тръгваше надолу, аз го правех и винаги си повтарям, че няма да е все така – това е другото, което научих като послание. Чисто мотивационно това е много важно за един стартиращ малък бизнес.

– Какво бихте казали на сегашните участници в BASE?

– Да посещават курса редовно, защото не знаят кой ще бъде техният вдъхновител и кой ще им открие пътя, по който да вървят. Да се стараят максимално да се запознават с другите около тях, защото след години те може да са на различни върхове и да им подадат ръка, така че да не се срамуват. Да си записват какво казват лекторите, да се запознаят лично с тях, да са максимално активни и да попиват това, което се говори.

– Помагате ли си днес с останалите участници от вашия курс?

– Да, с някои от групата от Панагюрище. С Христина Байрякова, която, отвори сладкарница, останахме в добри отношения, правим си заявки, създаваме бизнес партньорства.

– Разкажете историята на вашия бизнес?

– След като през 2017 г. с мъжа ми се завърнахме от САЩ в с. Чавдар, вложихме всичките си спестявания в този малък бизнес. Тогава там след 10 ч свършваше доставеният хляб и затова решихме да отворим пекарна. Изкарах един курс и стъпка по стъпка нещата тръгнаха. Беше един дълъг и сложен процес. Но послужихме като един много хубав пример, повлияхме и на други българи, които също се завърнаха от Америка и се заселиха в Чавдар.

– Кое беше най-голямото предизвикателство пред вас да реализирате идеята си?

– Намирането на работна ръка е проблем особено в малките райони. Пазарът ни се разраства, имам много заявки, но нямам достатъчно хора, тъй като това е един леко замиращ занаят, този труд е нелек.

– Как академията за предприемачи BASE на Фондация “Америка за България” ви помогна да развиете бизнеса си?

– Преди академията не отдавах толкова голямо значение на пиара. Там ме насърчиха, че всеки един бизнес постоянно трябва да се промотира. Това е особено важно за един стартиращ бизнес.

Източник: 24 часа

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар