Home » Полезно » Нови правила при КАТ-ето как ще ни следят
Нови правила при КАТ-ето как ще ни следят

Нови правила при КАТ-ето как ще ни следят

Сподели новината

Няма да има корупция на пътя, когато един катаджия издава фиш и в същото време налага глоба, защото униформените ще имат камери на реверите, които записват звук и картина.

Всеки, който би се изкушил да вземе предложения му рушвет, ще се откаже, тъй като знае, че ще бъде записан…

Така неофициално от МВР коментираха една от критиките на антикорупционната комисия за предложените промени в Закона за движение по пътищата.

Според институцията, ръководена от Сотир Цацаров, така се концентрира много власт у един човек и има предпоставки за рушвети.

При сега действащия закон актът се издава от пътен полицай, но размерът на санкцията се определя с издаването на наказателното постановление от негов началник. За разлика от фиша, който е с твърда санкция, при акта сумата варира, отнемат се и контролни точки.

Колко точно ще е глобата, човек разбира един месец по-късно, когато отиде в КАТ или оттам го търсят на домашния му адрес.

В предложения от правителството законопроект актът отпада и остава само фишът. Ако промените бъдат приети от депутатите, всички санкции ще са с фиш 2 в 1 – за установяване на нарушението и определяне на санкцията.

Причината за предложението е, че сега при издаването на акт много шофьори се укриват и не може да им се връчи наказателно постановление. Така те не се водят санкционирани и нямат висящи задължения към Пътна полиция. От вътрешното ведомство посочиха, че промяната е в интерес и на хората, които са съвестни.
„Като се спести да ходиш няколко пъти в Пътна полиция, и за теб е по-добре“, обясниха експерти от вносителите – Държавната агенция за безопасно движение по пътищата и МВР.

Оттам посочиха и че най-вероятно, ако промените бъдат гласувани, ще бъдат въведени вътрешни правила срещу корупцията. Така полицаят ще е длъжен да наложи най-ниската предвидена в закона санкция. Нарушителят има 14 дни, в които да плати с 30% отстъпка.

След това може да се издължи в пълен размер през следващите 30 дни, без да се води неизряден платец. В първите 2 седмици човек може и да обжалва, но ако загуби делото, ще дължи санкцията в пълен размер.

Друга промяна е отпадането на синия талон. Ако предложенията бъдат приети, новите шофьори няма да получават такъв. Тези, които вече го имат, няма да са длъжни да го носят.

Мнозина се запитаха какво се случва с хората, които имат златен талон, защото в последните 5 г. нямат нарушения.

„В таблетите на служителите се вижда кой е бил изряден водач и кой не, така веднага ще разбираме, че срещу нас е водач, който е спазвал правилата“, обясниха от Пътна полиция.

От Държавната агенция за „Безопасност на движението по пътищата“ коментират пред „24 часа“, че предложените промени не променят съществено начина на съставяне на актове за установяване на нарушения, но облекчават в пъти административната процедура.

Процесът по съставянето на фишове ще бъде максимално автоматизиран с минимални възможности за субективна преценка от пътния полицай за размера и тежестта на наложеното наказание.

От институцията на Малина Крумова съобщават, че и към момента минимална част от установените с актове нарушения се преразглеждат от административно наказващия орган при издаване на наказателните постановления. С предложения нов модел ще се облекчи процедурата, като се запази правото за обжалване от гражданите.

Продължава работата по изцяло нов Закон за движение по пътищата. В него ще се промени подходът при налагане на глобите. Те няма да са в диапазон от – до. За всяко нарушение ще има точно установена санкция.

Обмисля се и да се разшири съставът от полицаи, които да са оборудвани с камери, записващи звук и картина. Така освен катаджиите контрол на пътя ще може да се осъществява и от охранителните полицаи, съобщиха експерти по пътна безопасност.

Въвежда се изискване за водачите, повторно управлявали автомобил с концентрация на алкохол в кръвта, както и водачи, лишени от правоуправление по съдебен ред, освен на психологическо изследване, да се явяват и на проверочен изпит.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар