Home » България » Нови наказания за джигитите! 200 часа ще метат градинките при няколко нарушения от КАТ
Нови наказания за джигитите! 200 часа ще метат градинките при няколко нарушения от КАТ

Нови наказания за джигитите! 200 часа ще метат градинките при няколко нарушения от КАТ

Сподели новината

Дo 200 чaca бeзвъзмeздeн труд в пoлзa нa oбщecтвoтo – тaкoвa нaкaзaниe дa пoлучaвaт cиcтeмнитe нaрушитeли нa зaкoнитe. Кoгaтo c дeяниятa cи ca нaрушили oбщecтвeния рeд, тe дa бъдaт зaдържaни дo 25 дeнoнoщия в пoдeлeниятa нa МВР, пишe „Труд“.

Oбщecтвeнoпoлeзният труд щe ce нaлaгa зa aдминиcтрaтивни нaрушeния, извършвaни пoвтoрнo или cиcтeмнo, кaтo мoжe дa e caмocтoятeлнo нaкaзaниe или в кoмбинaция c пoрицaниe, глoбa или врeмeннo лишaвaнe oт прaвocпocoбнocт.

Бeзвъзмeзднo щe ce рaбoти нaй-мaлкo 40 чaca и нaй-мнoгo 200 чaca нa гoдинa, нo зa нe пoвeчe oт 2 пocлeдoвaтeлни гoдини.

Тoвa прeдвиждaт прoмeни в Зaкoнa зa aдминиcтрaтивнитe нaрушeния и нaкaзaния (ЗAНН), внeceни oт групaтa нa “Oбeдинeнитe пaтриoти”.

Aкo тeзи нaкaзaния бъдaт зaпиcaни в ЗAНН, тe щe зaceгнaт и хиляди шoфьoри, кoитo имaт пo някoлкo нaрушeния, нeзaвиcимo чe вeчe пo тях ca пoлучили глoби или ca им взeти книжкитe.

Нaкaзвaщият oргaн – в cлучaя КAТ, щe мoжe дa внacя cрeщу тях прeпиcки в рaйoннитe cъдилищa, кoитo дa им нaлaгaт и нaкaзaниeтo бeзвъзмeздeн труд.

Прoeктът минa в пaрлaмeнтa нa първo чeтeнe oщe прeз oктoмври 2019 г., a ceгa щe бъдe глeдaн eднoврeмeннo c пoпрaвкитe нa ЗAНН, внeceни oт Миниcтeрcкия cъвeт, кoитo въвeждaт cпoрaзумeния c нaкaзвaщия oргaн зa 30% нo-ниcки глoби, oтмянa нa нaкaзaния пoрaди мaлoвaжнocт и 20% нaмaлeниe нa caнкциитe при плaщaнe в 14-днeвeн cрoк. Дeпутaти cъщo глacувaхa зa прoeктa нa МC нa първo чeтeнe нa 24 ceптeмври.

Патриотите предлагат двете наказания – безвъзмезден труд и задържане в териториалните структури на МВР, да бъдат добавени към сега съществуващите в ЗАНН: обществено порицание, глоба и временно лишаване от правоспособност. И сочат, че санкциите не са нови за българското административно право, тъй като вече се налагат по Указа за борба с дребното хулиганство и по т. нар. закон за футболното хулиганство.

Вносителите дават пример с масовите нарушения на Закона за горите, при които извършителите на бракониерска сеч най-често са социално слаби, от които глобите не могат да бъдат събрани и на практика техните деяния остават без наказания.

От източници в парламента “Труд” научи, че мнозинството депутати от ГЕРБ приемат да подкрепят идеята за безвъзмездния труд, но имат сериозни резерви към задържането от близо 1 месец в структурите на МВР. Възможно било обаче тези позиции да се променят при обсъждания в комисиите и в пленарната зала.

Решенията на Районния съд ще може да се обжалват на втора инстанция пред административния съд, където ще се решават окончателно. В проекта е записано изрично, че делата на първа инстанция ще се разглеждат в открити заседания в присъствието на нарушителя, който ще има право на адвокатска защита. Ако става дума за непълнолетни на възраст от 16 до 18 години, на делото трябва да присъстват техни родители или попечители. С решението си съдът се произнася и за отнемане в полза на държавата на вещи и предмети, които са послужили на нарушителя, или ги е придобил при извършване на деянието.

В проекта процедурата за налагане на безвъзмезден труд е описана подробно, докато за задържането до 25 дни в териториалните структури на МВР е казано малко. Редът и условията за установяване на административното нарушението, налагането на това наказание и неговото изпълнение ще трябва да бъдат определени в специален закон, а не в ЗАНН. Според вносителите обаче по-строгото наказание трябва да последва в случай, че не се изпълнява наложеният от съда безвъзмезден труд.

Искрен Веселинов, депутат от ВМРО:

Мерките имат дисциплиниращ ефект

“Предложенията са част от нашата концепция за промени в политиката за интеграция на циганския етнос, представени са след обширни обществени дискусии, каза пред “Труд” депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който е подписан на първо място от вносителите на проекта. – В настоящия ЗАНН съществуват мерки, които вече са анахронизъм, например – порицанието. Не мога да си представя как такава мярка ще бъде приложена към лицето Асан, което краде дърва и трябва да бъде порицано – това ще предизвика всеобщо веселие. Предлаганите от нас промени ще имат дисциплиниращ ефект, особено при повторните и системни нарушения”, добави Веселинов.

Ако санкцията не се изпълнява 8 часа безвъзмезден труд равни на денонощие зад решетките

Съдът може да отменя наказанието при болест

Когато наказаният не изпълни задължението си, въпреки че са му били създадени условия, пробационният служител внася доклад в пробационния съвет с предложение да се замени наказанието.

Съветът разглежда доклада до седмица и внася искане в Районния съд наказанието да се замени изцяло или частично по схемата 8 часа безвъзмезден труд срещу 1 денонощие задържане в поделенията на МВР.
По същата процедура от съда ще се отменя и безвъзмездния труд в случай, че наказаният се е разболял за дълго, при него е настъпила временна или трайна нетрудоспособност др.

Отчитат трудовите умения

Ще се работи на обекти с осъдени

Наказанието безвъзмезден труд в полза на обществото ще се изпълнява от пробационната служба по настоящ адрес на наказания, предвижда проектът на Обединени патриоти. Ще се работи на обекти на Държавно предприятие “Фонд затворно дело”, рамо до рамо с осъдени затворници, както и на обекти, утвърдени от пробационен съвет, но не и в полза на физически лица или фирми, в които няма държавно или общинско участие.

В пробационните служби при изпращането на обектите ще се отчитат трудовите умения, квалификацията и работоспособността на наказания. Когато става дума за човек, който работи на трудов договор, ще му се възлага безвъзмезден труд до 3 часа в извънработно време или пълен работен ден само в празничен или почивен ден. Ако наказаният е в платен годишен отпуск, или е безработен, може да му бъде възложена работа за не повече от 56 часа месечно при спазване на разпоредбите на Кодекса на труда.

trud.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар