Home » България » Синоптиците разбиха народното поверие за Димитровден. 100 % е сигурно, че сняг и зима няма да има тази седмица
Синоптиците разбиха народното поверие за Димитровден

Синоптиците разбиха народното поверие за Димитровден. 100 % е сигурно, че сняг и зима няма да има тази седмица

Сподели новината

Нормално за това време на годината е да се увеличи динамиката на атмосферните условия. След студеният фронт който премина над страната ще има кратко затопляне.

Това прогнозира дежурният синоптик в НИМХ Красимир Стоев, цитиран от БГНЕС.

В средата на седмицата пак на повече места у нас ще се наложи хората да носят чадъри. Валежи ще има и в края ѝ.

Прогнозата сочи, че след като в неделя у нас премина студен атмосферен фронт, в понеделник от запад настъпва временно подобрение на времето. Облачността ще се разкъса и ще намалее, времето ще се подобри, температурите ще бъдат по-високи. В следобедните часове над цялата страна ще е предимно слънчево. В по-голямата част от страната максималните температури ще бъдат между 16 и 21 градуса.

През първите десетина дни на ноември не се очакват толкова ниски температури, че да завали сняг, заяви Красимир Стоев.

„Метеорологичната зима няма да настъпи тази седмица. Това е 100% сигурно, въпреки че в края на седмицата температурите, с нахлуването на още една порция по-студен въздух, ще се понижат и в повечето райони максималните ще бъдат между 10 и 15 градуса“, посочи той.

Стоев коментира и народното вярване, че Свети Димитър носи зима.

„Тези поверия от народната метеорология, не че няма някаква истина в тях, но трябва да се има предвид, че Димитровден по стария календар не е бил на 26 октомври. Така че това също от климатична гледна точка оказва съществено влияние в развитието на атмосферната циркулация“, каза още синоптикът.

Източник: Вихрогон

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар