Home » Полезно » “Полумесецът” на нокътя разкрива вашето здравословно състояние
“Полумесецът” на нокътя разкрива вашето здравословно състояние

“Полумесецът” на нокътя разкрива вашето здравословно състояние

Сподели новината

“Полумесецът” на нокътя разкрива много за вашето здраве, разбра Скандални

Палецът обикновено има “полумесец” в основата, а на малкия пръст практически липсва. Те са свързани основно с кръвообращението и сърцето.

Забелязва се още един факт – “полумесецът” на палеца е забележимо по-голям, отколкото на всички останали нокти. Обикновено, “полумесецът” покрива от една пета до една четвърт от повърхността на нокътя.

Ноктите без “полумесец” са признак за наследствено предразположение към високо кръвно налягане или сърдечни заболявания. Дори на останалите пръсти да липсва, на палците винаги го има. Ако го няма, проблемът с кръвното налягане е много сериозен.

Ако “полумесецът” е по-голям от обикновено, това е признак на ниско кръвно налягане и понякога се наблюдава при спортисти.

Ако “полумесецът” отсъства от всички нокти, това може да показва недостиг на витамин В-12, нарушения в кръвообращението или нестабилно кръвно налягане, нарушена функция на щитовидната жлеза, невроза и вероятно повишена чувствителност към болка.

Ако “полумесецът” на всеки нокът е много голям, това означава сърдечна слабост. Средни или малки по размер “полумесеци” показват нормално кръвно налягане и добър характер.

Ако са с неправилна форма или различни по размер показват проблеми с жлезите, хипертония или промени в настроението.

Обезцветяването на основата на ноктите е ранен признак на жълтеница или чернодробна слабост. Ако “полумесецът” в основата на нокътя е син – това означава нарушение в черния дроб, червен – знак за сърдечна недостатъчност.

Всеки пръст е свързан с конкретен орган или група органи:

Палецът – мозък и череп.
При заклетите пушачи или хората, които имат проблеми с белите дробове, “полумесеците” са малки и тънки. Между другото, източната медицина смята, че ако човек няма “полумесец” на палеца си, тогава не всичко е наред с главата му.

Показалец – бели дробове, дебело черво, гинекологични органи.
Ако “полумесецът” е значително по-малък по размер или дори отсъства, трябва да обърнете специално внимание на състоянието на червата, черния дроб и панкреаса.

Среден пръст – кръвоносна и съдова система.
Ако “полумесецът” на нокътя на средния пръст отсъства, човекът има проблеми с кръвното налягане, вените и капилярите.

Безименен – бъбреци, ендокринна система.

Кутре – сърце, тънки черва.
Ето защо с възрастта първо изчезва именно “полумесеца” на кутрето. Тънкото черво се задръства с токсини и в резултат “полумесецът” изчезва. Всичко това води до нарушения в ендокринната система (“полумесецът” изтънява), сърцето не издържа на отрицателни промени (“полумесецът” на средния пръст изчезва), а дебелото черво е последното, което се отказва.

Обърнете внимание на ноктите на вашите баби и дядовци, ще бъдете много изненадани – състоянието на ноктите им може да бъде дори по-добро от това на техните деца или дори внуци. Проблемът е в днешния начин на живот, неправилното хранене и лошата екология.

Източник: ТРГ

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар