Home » България » Доц.Кунчев с гореща информация за падането на локдауна и ваксинирането:
Доц.Кунчев с гореща информация за падането на локдауна и ваксинирането:

Доц.Кунчев с гореща информация за падането на локдауна и ваксинирането:

Сподели новината

Дни преди коледните празници всички се надяваме тайничко мерките да бъдат достатъчно разхлабени, за да може да посрещнем Коледа и Нова година с любимите хора, а не в тесен семеен кръг.

Дали това ще се осъществи и ще бъде ли локдаунът свален изцяло, коментира доц. Ангел Кунчев – главен здравен инспектор на републиката:

Ако крехката тенденция на ограничаване на заболеваемостта от коронавирус продължи, либерализацията на мерките е възможна – макар и не на 100%. Това подчерта доц. Кунчев в телевизионно предаване. Той разясни стъпките, които трябва да се направят при предстоящата масова имунизация на населението. Посочи и целта – над 60% ваксинирани, за да може да бъде спряно епидемичното протичане.

Доц. Кунчев призна, че има своите съмнения, че България ще е сред „отличниците“ по отношение на имунизацията, но подчерта, че държавата ще направи всичко по силите си да убеди хората, че това е единственият начин да победим коронавируса.

„Много се надявам, че тази крехка тенденция на ограничаване на заболяемостта ще продължи, това е само началото, и ако успеем да го постигнем, аз съм ЗА това да се либерализират мерките, макар и не на 100%.“, заяви доц. Кунчев.

Той коментира и най-нашумялата тема напоследък – ваксинирането:

„Европейската комисия започна процедура за сключване на предварителни договори с различни производители. Първоначално бяха 4, после станаха 6, а сега са 7 – като е предвидено да бъдат взети такъв брой ваксини, които да покрият цялото население на ЕС. От целия брой ваксини, за които има сключени договори, България ще получи пропорционален дял на базата на своето население, а това е 1,55 % от всички дози. По този начин ние ще осигурим на практика над 12 милиона дози, които при двудозовия режим на имунизация биха покрили цялото население.

Дали това ще е необходимо е трудно да се каже на този етап, най-вероятно не на 100%, тъй като такъв висок процент на обхващане е трудно постижим, а и той ще бъде разсрочен във времето.

Ще се започне с една от най-трудните от логистична гледна точка ваксини – тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“. С това изискване за съхранение на -70 градуса трябваше много спешно да се изгради съответната инфраструктура. До момента сме осигурили възможност да бъде посрещната ваксината с фризерите, които вече са доставени, инсталирани и действащи – в държавното дружество „Бул Био“, НЦЗПБ, РЗИ – София, РЗИ – Бургас, ВМА, Пирогов. Допълнително ще монтираме фризер и в РЗИ – Велико Търново. Дори само с базата в „Бул Био“ можем да приемем, съхраняваме и поддържаме първата доставка от 125 хиляди дози, която е за около 60 хиляди души.“

Доц. Кунчев разкри и как ще стане самото ваксиниране:

„Това изясняваме в момента, защото са доста различни възможностите. Там, където имаме голяма концентрация на болници като в София – на районен принцип лекари от извънболничната помощ, включително общопрактикуващите лекари и фармацевтите, могат да се запишат и да бъдат насочени към най-близкото лечебно заведение и там да им бъде направена имунизацията. В други градове вероятно подходът ще е друг.

Всичко зависи от това какъв е броят на записалите се лица, за да направим справедливо разпределение и тези хора да получат защита, от която толкова много се нуждаят. Няма нужда, то е и много трудоемко и скъпо да се снабдява едва ли не всеки общопрактикуващ лекар с фризер, поддържащ -70 градуса температура.

Ако във всеки областен център в РЗИ имаме такъв фризер, а това ще стане някъде до 15 – 20 декември, е достатъчна база, от която вече ваксината може да се разпределя.

Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ има 5 дни, в които може да стои в нормални хладилни условия с температура от 5 до 8 градуса, и в тези дни може да се използвана. След това идват петте по-класически ваксини , които познаваме и които изискват нормална температура между 2 и 8 градуса. Те, според мен, ще са основно ползвани от по-масовата част от населението.“

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар