Home » България » Извънредно: Подготвя се нова важна заповед от 21 декември
Извънредно: Подготвя се нова важна заповед от 21 декември

Извънредно: Подготвя се нова важна заповед от 21 декември

Сподели новината

„До края на седмицата близо милион и половина антигенни тестове ще стигнат до всички лечебни заведения, ЦСМП, РЗИ-та“, заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„До 21-и очаквам Комисията от експерти в МЗ да приключи работа и да признаем антигенните тестове, с които можем при наличие на клинична картина и положителен такъв тест, да бъдат приравнени с ПСР тестовете“, каза Ангелов.

„Тук се товарят всички бусове на РЗИ. Благодарим на студентите, които оказват помощ в този момент“, добави министърът.

На въпрос дали се очаква ръст на броя на заразени официално в страната, ако и антигените влязат в статистиката, Ангелов отговори:

По думите му след 21-и ще има заповед, с която ще започне отчитането на антигенните тестове и влизането им в официалната статистика.

„В много държави ПСР и антигена не са приравнени. Ние много държим на наличието на клинична картина – когато има температура, болки в гърлото и кашлица и положителен антигенен тест, тогава да можем да говорим за наличието на К-19“, уточни той.

По думите му, ако тестовете се приравнят с ПСР тестовете, то и с антиген даден човек ще бъде карантиниран за 14 дни, а контактните му лица за 10.

Ангелов призна, че иска да е първият ваксиниран, защото това според него е отговорност за всеки един медик.

„Ако се върнем назад във времето, що видим как благодарение на ваксините сме преодолели много инфекции и сме спасили много животи“, каза той и добави, че принципно не попада в групата от медици на първа линия, но със своя акт иска да покаже, че ваксината е безопасна и надеждна.

„Българските граждани да бъдат спокойни, че ваксините, които ще дойдат у нас, са минали всички изпитания“, каза той.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар